Минималната учителска заплата става 920 лева

Засега увеличението със 160 лева влиза в сила от догодина

Новият колективен трудов договор в образованието беше подписан от министъра Красимир Вълчев и представителите на учителските синдикати. Сн. БГНЕС

Минималната заплата на учителите ще се увеличи със 160 лева и от началото на 2019 г. ще е 920 лева. Повишението е заложено в новия колективен трудов договор, подписан от министъра на образованието Красимир Вълчев и представителите на учителските синдикати в понеделник.

От догодина старшите учители ще вземат минимум 955 лева, а главните - 1005 лева.

Засега е предвидено по-високите заплати да бъдат заложени в държавния бюджет за 2019 г., но ако има възможност, може да влязат в сила още от началото на новата учебна година. По същия начин миналата година правителството вдигна възнагражденията на педагозите в аванс.

Според министерството по-високите възнаграждения целят да направят учителската професия по-привлекателна за младите хора и така отчасти да се реши все по-осезаемия проблем с липсата на кадри. От ГЕРБ дори обещаха до края на мандата си да вдигнат учителските заплати двойно в сравнение с нивата им от 2017 г. По думите на образователния министър Красимир Вълчев това означава, че нетната заплата на преподавателите тогава ще достигне 1600 – 1700 лв., а бруто – 1860 лв. Директорската заплата пък ще бъде около 2000 лв. Не всички преподаватели обаче ще вземат двойно по-високи заплати в края на мандата, обясни наскоро Вълчев. За някои от тях ръстът ще е малко под 100%, а за други по-голям. Причината са добавките, които получават за работа с уязвими групи, в отдалечени и малки населени места и т.н.

Според средносрочната бюджетна прогноза на правителството през 2019 г. за по-високите преподавателски възнаграждения ще бъдат предвидени 330 млн. лева повече в бюджета за образование. С толкова нараснаха средствата и през тази година. Предвижда се до 2021 г. всяка година да се отделя такава сума за ръст на възнагражденията в сектора. така за 4-годишния период трябва да бъдат дадени близо 1.4 млрд. лв. допълнително.

Колективният трудов договор предвижда още допълнителни възнаграждения за педагозите, които участват в екипите, които имат за задача да върнат отпадналите от училище деца обратно в клас. Предвижда се учителите наставници, класните ръководители, учителите, които се занимават с документацията и консултации с родители в детските градини, както и педагозите, които обучават деца със специални образователни потребности, също да получават средства над заплатите си.

В документа е записано повишаване на средствата за квалификация на преподавателите, като те трябва да бъдат не по-малко от 1.2% от парите за заплати на педагогическия персонал. Тези пари се отделят от бюджета на училището.

Планира се увеличение още за лекторски часове, които са над минималната задължителна преподавателска норма, както и безплатна храна в детските градини и подготвителните групи в училищата, както и за работно облекло на учителите. Продължава и политиката за разкриване на нови работни места в училищата и детските градини за психолози, педагогически съветници или социални педагози, съобщиха от образователното министерство.

Новият колективен трудов договор акцентира и върху разработването и прилагане на политики за недопускане на агресия в училище.

Споделяне

Още по темата

Още от България