Минималната заплата в Беларус стана 1 милион местни рубли (120 долара)

От първия ден на новата година в съответствие с решение на правителството минималната месечна заплата в Беларус стана 1 милион беларуски рубли, съобщи ББС.

Според официалния курс на беларуската националната банка тази сума е около 120 долара. Според министерството на труда и социалната защита в Минск става дума за начислени суми. На ръка след удържане на данък общ доход, пенсионните отчисления и други удръжки минималната заплата ще бъде под 1 милион рубли.

За работодателите минималната заплата, която трябва да пращат, е с над една трета по-голяма. В момента работодателите плащат във фонда за социална защита на населението 35 на сто върху сумата, която плащат като брутна заплата.

Една от причините за увеличаването на минималната заплата, според ББС, е рязкото разтваряне на "ножицата" между приходи и разходи, след като през 2010 г. беларуската рубла се обезцени почти три пъти.

По официални данни за 11-те месеца на миналата година цените на хранителните стоки в Беларус са се увеличили с 56 на сто. Според независими експерти, цитирани от ББС, беларусите харчат 80% от доходите си за храна.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?