Минималната заплата в България е 9 пъти по-ниска от тази в Люксембург

Минималната заплата в България е 9 пъти по-ниска от тази в Люксембург

Минималната заплата у нас е девет пъти по-ниска от най-високото минимално възнаграждение в Европейския съюз, а почасовото заплащане в страната е пет пъти по-малко от средното за ЕС. Това показват последните данни на Евростат. 

Средната работна заплата у нас е 1006 лева за първото тримесечие на годината, а в една от страните членки първенци – Дания, тя е над 3000 евро. 

Разликата между минималната работна заплата в България и Люксембург, е близо девет пъти - ако у нас тя е 460 лева, в Люксембург е 1913 евро, или около 3800 лева. Във Франция, Германия, Белгия, Холандия, Великобритания и Ирландия минималното възнаграждение е около 1500 евро. 

Малко по-зле от нас е заплащането в Албания и Македония. 

Ако у нас средно за час труд се плаща под 5 евро, в Дания ставката е 40 евро, а средно за страните от ЕС - 25 евро, показват данните на Евростат.

Всеки пети в България печели по-малко от две трети от средното за страната.

Четири пети от заплатата на българина отива за сметки и оцеляване. Средно 1133 лв. са разходите за храна, вода, цигари, сметки, данъци и осигуровки, транспорт и телефон, което е повече в сравнение с година по-рано.

Най-много взимат в сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 2347 лева, а най-малко в хотелиерството и ресторантьорството - 611 лева, показват данните на НСИ. Така разликата в заплащането между върха и дъното на класацията е близо 4 пъти.

Най-добре са платени програмистите, чиято средна заплата е 2700 лева, а за начинаещите - около 1000-1300 лева. 

Служителите във финансовия и застрахователния сектор получават вторите по големина заплати - средно по 1687 лева. 

Най-зле платените дейности, според данните на НСИ, са в селското, рибното и горското стопанство - 770 лева. Строителите получават средно по 742 лева. В администрацията взимат средно 801 лева, в сектор "Култура, спорт и развлечение" - 877 лева, а с 3 лева повече в преработващата промишленост.

На другия полюс е администрацията в държавното управление, където статистиката отчита 1115 лева средна заплата. 

В здравеопазването и социалните дейности възнаграждението е 1020 лева.

На фона на тези заплати всяко българско семейство има телевизор и хладилник, но половината нямат компютри. В момента в страната има около 3 млн. домакинства, а средният брой на хората в домакинствата е 2.4. Повече от половината българи имат по няколко джиесема, а всяко четвърто семейство - по повече от един телевизор, показват още данните на НСИ. 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?