Минималната заплата в България най-ниската в Европа

Трудовите възнаграждения в България са най-ниските в Европейския съюз, сочи доклад за условията на труд в ЕС, цитиран от Портал Европа в понеделник.

В доклада на агенция Eurofound са показани големите разлики в минималните възнаграждения в страните членки на съюза. Най-ниските брутни месечни минимални заплати са у нас - 82 евро, а най-високите са Люксембург – 1503 евро месечно или 19 пъти повече.

От 1998 година насам в България са намалени случаите на сериозни или фатални инциденти по време на работа, докато в Румъния, Естония и Кипър техният брой се е увеличил, се констатира в доклада.

Агенцията отбелязва, че повечето страни членки все още не са постигнали 60% заетост при жените, каквото цел е залегнала в Лисабонската стратегия. Изключение правят Дания и Швеция със 70%. В България се отчита ръст от 5.4% при заетостта на жените и достига 51.5%.

По отношение на безработицата, новите страни продължават да изостават от старите. Най-голяма е безработицата в  Полша - 14%, следвана от Словакия - 13%. За България безработицата е 8.9%.

Споделяне

Още от България