Минималната заплата в Румъния догодина става 189 евро

Румънският премиер Виктор Понта заяви, че минималната брутна заплата в страната може да бъде увеличена от началото на следващата година на 850 леи (189 евро), а пенсиите да бъдат индексирани с нивото на инфлацията, както предвижда законът, съобщава вестник "Адевърул", цитиран от БТА в петък.

"Следващата година мисля, че е осъществимо да говорим за увеличение на минималната заплата на 850 леи", заяви премиерът, уточнявайки, че управляващият Социал-либерален съюз (СЛС) иска минималната заплата да достигне 1200 леи през следващите три-четири години. Минималната заплата в момента в Румъния е 700 леи.

"Важно е това да стане успоредно с намаляването на вноските за социално осигуряване на трудещите се с 5 процента, защото иначе това води само към черния пазар на труда", добави той.

Що се отнася до връщането на ставката на ДДС на 19 процента, Понта заяви само, че "е твърде рано да разговаряме с МВФ през януари по тази тема", но подчерта, че СЛС иска да постигне тази цел до края на 2016 г. В момента ДДС-то в Румъния е 24 процента, след като беше увеличено с пет процентни пункта през лятото на 2010 г.

Споделяне

Още от Балкани