Минималната заплата във Венецуела "скочи" с почти 1/3 до 4.30 долара

До преди година 100 боливара беше най-едрата банкнота във Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви увеличение на месечната минимална заплата в страната с 30 процента от 1 ноември до 177 507 боливара (4.30 долара или 3.70 евро на черния пазар), на фона на галопираща инфлация, предаде Ройтерс, цитирана от БТА в четвъртък.

При предишното увеличение през септември минималната месечна заплата достигна 136 544 боливара. Повишението се отнася както за частния, така и за държавния сектор. Мадуро не обясни как ще се финансира вдигането на заплатите, отбелязва Ройтерс.

Системата на валутна обмяна във Венецуела е силно субсидирана и позволява 10 боливара да се обменят за 1 долар. По-голямата част от населението обаче може да купува щатска валута само на черния пазар, където доларът се разменя за 41 290 боливара, според интернет сайта ДоларТудей (DolarToday).

Мадуро, който твърди, че правителството му е жертва на "икономическа война", определя честите увеличения на заплатите като чувство за отговорност на неговото правителство. Критиците му обаче изтъкват, че това е доказателство за инфлационна спирала, която понижава покупателната способност.

Едновременно с повишението на заплатите се увеличават и ваучерите за храна, като така минималната заплата става общо 456 507 боливара на месец или малко над 11 долара на черния пазар (9.45 евро).

Президентът обяви също така пускането в обращение на нова банкнота от 100 000 боливара, която се равнява на повече от половината от новата минимална заплата.

Преди година банкнотата с най-голям номинал във Венецуела беше от 100 боливара, но сега тя на практика няма никаква стойност, уточнява ДПА. Новата банкнота струва около 2 евро или 2.3 долара на черния пазар.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?