Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Минималната заплата вече е 510 лв., обезщетението за дете до 2 г. - 380 лв.

Бездимните цигари от днес са законни, акцизът на традиционните скача средно с 0.18 лв.

1 коментар
Минималната заплата вече е 510 лв., обезщетението за дете до 2 г. - 380 лв.

Минималната заплата в България от 1 януари е 510 лв., както гласува правителството в края на 2017 г. Това е с 50 лв. повече от миналата година, когато плащането възлизаше на 460 лв.

Повишават се и заплатите в някои бюджетни системи. По-високи възнаграждения би трябвало да получат работещите в армията, в МВР, в затворите, а също и служителите на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, Главна инспекция по труда, Агенцията за хората с увреждания, работещите в общинската администрация, в кръвните центрове, в психиатричните заведения.

Обезщетението за гледане на дете вече е 380 лв. на месец

От днес в социалната сфера се увеличават някои плащания, които не бяха променяни от години.

Например за пръв път от 2008 г. насам се повишава гарантираният минимален доход, който нараства с 10 лв. и от 65 лв. става 75 лв. Минимумът ще качи и други социални плащания, в които той се ползва за база.
Еднократните помощи при бременност, за първокласници и месечните помощи за отглеждане на дете до 1 г. вече ще се предоставят при доходен критерий от 450 лв. на месец на член от семейството.

Критерият за т. нар. детски надбавки от 1 януари е различен. Той остава 400 лв., но разликата с миналата година е, че хората с доход между 400 и 500 лв. също ще взимат надбавки за децата си, които обаче ще бъдат по-ниски – 80% от пълния размер. Очаква се мярката да увеличи броя наподпомаганите семейства с около 20 000.

Самите детски надбавки се увеличават като размер – за едно дете 40 лв., за две деца – 90 лв., за семейство с три деца – 135 лв., а с четири – 145 лв.

Месечното обезщетение за отглеждане на дете от 1 г. до 2 г. също се увеличава - от 340 лв. на 380 лв.

Минималното обезщетение за безработица се покачва от 7.20 лв. на 9 лв. на ден, като се въвежда и максимум – 74.29 лв. Затягат се обаче изискванията за получаване на плащането – осигуреният трябва да е работил поне 15 месеца през последната година и половина, а не 9 месеца от последните 15, както беше досега.

Държавният бюджет от 2018 г. поема финансирането на личните асистенти и домашните помощници на хората с увреждания заради спирането на европрограмата, която до момента осигуряваше средствата. Очаква се услугата да бъде достъпна за около 26 000 души, които ще бъдат обслужвани почасово от около 18 000 асистенти, включително в трудно достъпни населени места.

Увеличават се стандартите за социални услуги в специализираните домове със 7%, а в домовете за стари хора – с 10%.

Пенсионната вноска скача с 1 процентен пункт

От 1 януари пенсионната осигурителна вноска е с 1 процентен пункт по-висока, като се запазва съотношението между плащанията от работника и от работодателя.

Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се се увеличава на 510 лв., като отпада скалата за определяне на диференцирани минимални осигурителни доходи според облагаемия доход. Минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители се качва от 300 лв. на 350 лв.

Продължава увеличаването на пенсионната възраст от 1 януари с 2 месеца за жените и с 1 месец за мъжете. Необходимият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия и за двата пола продължава да се увеличава с 2 месеца и през 2018 г.

Максималната пенсия остава 910 лв., а максималният осигурителен доход – 2600 лв.

След достигане на минимална пенсия от 200 лв. от 1 октомври 2017 г. тази година се предвижда среден ръст на всички пенсии с 3.8% от 1 юли.

Срокът за отстъпката за онлайн декларациите вече е 31 януари

Тази година се запазва отстъпката при онлайн подаване на годишната данъчна декларация от гражданите.

Първоначално Министерството на финансите настояваше от 2018 г. да отпадне 5-процентната отстъпка върху данъците на физическите лица при онлайн деклариране на доходите им. През 2017 г. при подаване на годишната декларация електронно до 31 март се ползваше отстъпка от 5% върху данъка за довнасяне от последните три месеца на предходната година, но не повече от 1000 лв. Освен това досега срокът за плащане на данъка за довнасяне бе 30 април.

Парламентът обаче гласува привилегията да се запази и през 2018 г., но с известни ограничения. В резултат срокът за подаване на формуляра и внасяне на данъка тази година се скъсява до 31 януари, а облекчението се ограничава до максимум 500 лв.

От настоящата 2018 г. фирмите са задължени да подават годишните си декларации за корпоративния данък само по електронен път. Първоначално МФ настояваше това изискване да важи и за самоосигуряващите се, но парламентът окончателно отхвърли и тази идея.

Тази година фирмите имат срок до 15 март да представят в НАП справка за изплатените от тях през годината доходи на физически лица. Целта е НАП да възстановява по-бързо данъка на подалите декларация, а също и да се даде възможност гражданите коректно да декларират своите доходи, като им се предостави съответната електронна услуга за достъп до информацията с ПИК код.

Дава се и възможност гражданите да обявяват в годишната си декларация придобитите през годината необлагаеми доходи, например от социални помощи, продажба на имот или друго, а също и полученото имущество по наследство, завет или дарение или на базата на възстановено право на собственост.

От тази година НАП ще обявява в интернет списък на търговските обекти, които подлежат на запечатване за срок до един месец. Освен това мярката ще може да се прилага и по отношение на трети лица, които стопанисват обекта. Тя ще се задейства, когато към момента на запечатване обектът се стопанисва от въпросното трето лице, "ако то е знаело или е могло да знае, че е започнала процедура по запечатване".

Друга промяна предвижда съкращаване от 14-дневен на 7-дневен на срока за подаване на заявление в случаите на възникване на основание за регистрация по закона за ДДС.

Влизат в сила нови бандероли за цигарите и алкохола

От днес влиза в сила по-високият акциз върху цигарите, който ще е и с променена структура спрямо 2017 г. От това се очаква малко по-голямо поскъпване на евтините тютюневи изделия през 2018 г., докато повишаването на цената на по-скъпите цигари ще е по-малко.

Завишава се специфичният акциз и се намалява адвалорният (съобразно цената). Така от 1 януари 2018 г. цигарите се облагат със специфичен акциз 109 лв. на 1000 къса и с пропорционален 25% от продажната цена.

Така тази година акцизът върху цигарите се очаква да поскъпне средно с 18 ст. на кутия – от 3.36 лв. на 3.54 лв.

От днес у нас вече са законни т. нар. нагреваеми (бездимни) цигари – нов продукт, при който тютюнът не изгаря, а само се нагрява от специално електронно устройство и се превръща в аерозол, което го прави по-малко вреден за здравето в сравнение с традиционните цигари. В същото време нагреваемите цигари нямат общо с електронните, тъй като съдържат тютюн.

Бездимните цигари няма да са с по-нисък акциз от стандартния.

От днес влизат в сила и нови бандероли за цигарите и алкохола. Цените на бандеролите се запазват, но нововъведение е поставянето на QR код, съдържащ URL линк до уеб-страницата на Министерството на финансите. Кодът е стандартен и може да се прочете чрез смартфон или таблет с всяко безплатно приложение за четене на QR код.

Акцизните стоки, облепени с действащите към момента бандероли, могат да се реализират в търговската мрежа до изчерпването им, но не по-късно от 31 декември 2018 г., посочват от Министерството на финансите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. анита хегерланд
    #1

    Прекрасни новини. Правени ли са изследвания в България, хората, на които предстои да се пенсионират, как изпълняват задълженията си, като време, място, качество, брой болнични за година, хронични заболявания, които влошават трудоспособността, психични проблеми, депресии, бърнаут и т.н., на чиято база след щателен анализ от специалистите да се определи възрастта за пенсиониране?!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.