Минимални шансове за споразумение за Кипър

Гърция оцени като минимални шансовете за постигане на споразумение за остров Кипър в сряда - последния ден от четиристранните преговори в швейцарския курорт Бюргенсток, предаде Ройтерс.

Гръцкият правителствен говорител Теодорос Русопулос посочи като причина за това "днешния развой на преговорите", без да уточнява какво има предвид.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан се готви да публикува окончателния вариант на своя ревизиран план за разделения от 30 години остров. Ако гръцката и турската страна не се споразумеят, той е в правото си самостоятелно да финализира документа, който ще бъде подложен на едновременни референдуми в двете части на Кипър. Ако някоя от двете страни отхвърли плана, само гръцката част на Кипър ще се присъедини към Европейския съюз на 1 май.

Гръцката и турската страна все още не могат да постигнат съгласие по въпросите за уреждане на собствеността, свободата на придвижване и броя на войските.

Кипърски гръцки представители изразиха недоволство от поправките в плана, информация за които изтече във вторник.

Същевременно турският външен министър Абдуллах Гюл е разговарял по телефона с американския държавен секретар Колин Пауъл и го е призовал да помогне за постигането на споразумение.

Според турски дипломат, цитиран от Ройтерс, Гюл е заявил пред Пауъл, че турската страна не желае промени в последния вариант на плана на ООН.

Пауъл призова двете страни за по-голяма гъвкавост. "Това е историческа възможност, която не трябва да бъде пропускана. Време е кипърските лидери да демонстрират гъвкавост и готовност за компромис в името на кипърския народ", каза държавният секретар пред журналисти в Берлин, където участва в международна конференция за Афганистан.

Той каза, че във вторник и сряда е разговарял няколко пъти с външните министри на Гърция и Турция Петрос Моливиатис и Абдуллах Гюл, както и с генералния секретар на ООН Кофи Анан, но няма намерение да присъства на приключващите преговори.

Проектът предвижда по-малко количество бежанци да могат да се завърнат в северната, турска част на острова, а също така Турция да може да поддържа военно присъствие за неопределено дълго време.

Според правото на Европейския съюз всеки гражданин на общността може да живее и да придобива собственост в която и да е част от територията на съюза, но председателят на Европейската комисия Романо Проди заяви, че за Кипър могат да се допуснат временни ограничения.

Планът предвижда федеративно обединение на двете части на острова, с хлабаво централно правителство, по швейцарски модел. Документът предвижда още връщане в Северен Кипър на близо 180 000 кипърски гърци, които напуснаха домовете си след като през 1974 г. турски войски окупираха част от острова.

През 1983 г. турската част от острова се самообяви като Севернокипърска турска република, но тя е призната само от Турция.

В преговорите за Кипър участват делегации от ЕС, Русия и САЩ.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: