Минималните адвокатски хонорари се увеличават от два до четири пъти

Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет

Драстично увеличение на минималните адвокатски такси и хонорари предвижда Наредбата за минималните размери на адвокатките възнаграждения, публикувана в петък в Държавен вестник.

Защитата по граждански дела ще струва най-малко 100 лева за всяко заседание, когато делото продължи повече от две заседания.

Двойно скача първоначалното възнаграждение по делата за бащинство и оспорване на бащинство – от 250 лева на 500 лева.

При гражданските и административните дела има сериозно увеличение на възнагражденията за изготвяне на касационна жалба – 600 лева вместо досегашните 150 лева. За изготвяне на отговор по касационна жалба адвокатите ще получават минимум 500 лева при досегашни 150 лева.

За написването на молба за отмяна на влязло в сила решение без явяване в съдебно заседание възнаграждението ще бъде не по-малко от 300 лева, а когато адвокатът се явява в съдебно заседание заплащането ще е не по-малко от 500 лв.

Съществени промени има и при възнагражденията по наказателни дела. Досега защитата в досъдебното производство струваше минимум 300 лева и допълнителни 60 лева на ден за извършване на процесуални действия в различните дни. С измененията в наредбата цената на защитата в досъдебната фаза вече ще зависи от тежестта на повдигнатото обвинение.

Най-сериозно увеличение тук има за тежките престъпления. Ако обвинението предвижда до 15 години затвор, защитата вече ще струва минимум 1500 лева, а не 800, както бе досега. За престъпления, които се наказват с над 15 години затвор, възнаграждението на адвоката скача от 1200 на минимум 2000 лева. При най-тежките престъпления, които предвиждат доживотен затвор, възнаграждението на адвоката вече ще е най-малко 3000 лева, а не 1800 лева, полагащи се досега.

"Не става въпрос за нова наредба, а за промени в действащата, при това основно във възнагражденията за процесуалното представителство след като близо 4 години такива промени не е имало. Междувременно сме свидетели на голяма инфлация, на увеличение на минималната работна заплата за страната", коментира председателят на Висшия адвокатски съвет Ралина Негенцова, цитирана от сайта "Правен свят".

Споделяне

Още от България