Минималният доход за страните от ЕС да стане между 400 и 1000 евро

Европейският икономически и социален съвет ще предложи да се въведе минимален доход между 400 и 1000 евро за страните от Европейския съюз. Това съобщи председателят на съвета Анри Малос на конференция за европейската миграция в София.

Аргументите за въвеждането на такъв таван е да се предотврати миграцията вътре в ЕС с цел избягване на социалния дъмпинг.

Комитетът е консултативен орган на Европейския съюз и решенията му имат препоръчителен характер.

Ако Европейската комисия се съгласи с предложението, то въвеждането на общ минимален доход би отнело между 5 и 6 години. Причината е, че предложението трябва да получи подкрепата на всичките 28 страни членки.

"Това е един от елементите от концепцията ни за социална Европа, за да се избегне социалният дъмпинг, защото именно той храни екстремизма и ксенофобията и това изключване, за което в момента в центъра са българските и румънските емигранти", каза Анри Малос.

В момента минималният трудов доход в България е около 160 евро.

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов обаче коментира, че по отношение на доходите България и през следващите години ще има догонваща политика. "Всички знаем какви са реалностите в България", допълни той.

В началото на 2014 г. се предвиждат мерки за цялостно преразглеждане на системата за социално подпомагане, каза още социалният министър.

Споделяне

Още от Бизнес