Минималният изискуем капитал за европейските банки ще се увеличи

Финансовите министри на страните членки на ЕС се споразумяха във вторник банките да бъдат задължени да увеличат минималния си изискуем капитал като буфер срещу бъдещи кризи, съобщи Ройтерс.

Решението ще трябва да получи одобрението на Европейския парламент.

Реформата на банковата система ще засегне и разплащателната политика на банките, която създава "неприемливи нива на риск".

Увеличението на минималния изискуем капитал беше предложено от Европейската комисия още през юли. Тя настояваше да се засилят изискванията към банките в блока, за да не се стига до нова финансова криза.

Правителствата на страните от ЕС ще продължат да оказват държавна помощ и да предоставят гаранции за банките и след юни 2010 година, решиха още финансовите министри.

По-рано Европейската комисия предложи гаранциите за частните банки от страна на правителствата да приключат до юни 2010 година. В момента министрите обмислят друг вариант, който предвижда тези програми да приключват постепенно във всяка една от страните по отделно. Срокът на тяхното действие ще зависи от развитието на икономическата ситуация.

Например, в Германия действието на държавните гаранции за банките изтича през 2012 година.

Споделяне

Още от Европа