Минимално поевтиняване на газа, парното без промяна

Минимално поевтиняване на газа, парното без промяна

Поевтиняването на природния газ от октомври ще е минимално и затова цените на парното ще останат непроменени в започващия отоплителен сезон, прогнозира във вторник пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Внесеното искане от обществения доставчик “Булгаргаз“ е за намаляване на тарифата в четвъртото тримесечие с 1.3 на сто, като точно преди седмица Семерджиев заяви, че поевтиняването може да е доста по-съществено и тогава ще се свалят цените и на топлофикациите, но само на онези, които произвеждат едновременно топлоенергия и електроенергия по комбиниран начин. Именно тази политика се оспорва от дружествата с когенерации, според които така се толерират неефективните топлофикации.

Сега регулаторният шеф заяви, че намерението на комисията е да запази цените на парното непроменени през целия отоплителен сезон. Това е заявка за замразяване на тарифите, независимо от евентуалните промени при газа през първото тримесечие на следващата година.

Корекция в цените, които бяха постановени от 1 юли 2010 г., се предвижда само при такова изменение на цената на природния газ, което да е съществено за топлофикационната услуга, но се очаква поевтиняването на природния газ от 1 октомври да е минимално, коментира Семерджиев.

При определеното повишение на газовата цена с почти 25 на сто от 1 юли 2010 г., парното и топлата вода поскъпнаха в София с 18.6 процента, за Пловдив и Перник - с около 13 на сто, а за Русе, Враца и Габрово - с около 16 процента.

Междувременно от решение на ДКЕВР, публикувано на страницата на регулатора, става ясно, че след жалба на “Булгаргаз“ Върховният административен съд се е произнесъл, че цените на газа от 1 юли са незаконносъобразни и е поискал от комисията да излезе с ново решение. ДКЕВР естествено потвърждава старото си решение и определя предишното поскъпване, но решението дава любопитни подробности за формирането на цената на газа за третото тримесечие на годината.

Топлофикациите пак заплашени от спиране заради газови дългове

Отново голяма част от топлофикационните дружества са заплашени от спиране газовите доставки и съответно на работата им, заради натрупани дългове към "Булгаргаз", съобщи шефът на енергийния регулатор Ангел Семерджиев пред журналисти. Традиционно най-заборчало е столичното дружество.

Въпреки това обаче опасността София да остане без парно и топла вода през зимата била малка, заяви той. Сериозно застрашени били Враца и Казанлък.

Въпреки газовите дългове на топлофикациите Семерджиев смята, че общественият снабдител ще успее да се справи с плащанията към своите доставчици.

Става ясно как нарастват цените на природния газ по договорите за внос на руския газ с тримата доставчици, контролирани от “Газпром“. По единия контракт с “Овергаз“ поскъпването е 14.79 на сто, а по втория – с 50.21 процента. Договорът с “Винтерсхал“ дава отражение от 15.40 на сто, а при “Газпромекспорт“ поскъпването е 15.10 процента.

Интересно е, че по договора с най-малко поскъпване – първия с “Овергаз“, в заявката на “Булгаргаз“ са били намалени количествата с 32.45 %, а по контракта с директния доставчик на “Газпром“ - “Газпромекспорт“, свиването на обемите е с 28.08 на сто. На “Винтерсхал“ обемите са били свити с 26.67 %.

По договор с най-драстично повишение на цената – втория с “Овергаз“, обаче е и най-голямото увеличение на доставките – с 41.60 на сто. “Булгаргаз“ е заявила намеренията си да вдигне доставките от местен добив на “Мелроуз“ с 35 млн. куб. м.

От ДКЕВР обаче са преценили, че от предложените за закупуване от външни доставчици на “Булгаргаз” 776 млн. куб. м. през третото тримесечие, обемите може да се намалят с над 300 млн. куб. м. Причината е в намаленото потребление на промишленост, топлофикации и бита. Така регулаторът реже с близо 200 млн. куб. м доставките по скъпия договор с “Овергаз“ и с близо 120 млн. куб. м – на “Винтерсхал“.

По изчисления на ДКЕВР коригираните разходи за закупуване на природен газ от внос с включени транзитни такси по договорите за транзитиране на природен газ през територията на Румъния са за 186 420 228 лв.

Така комисията потвърждава предишното решение за натиск върху ръста на цената на газа от юли, които според разчетите на “Булгаргаз“ тогава трябваше да скочат с близо 30 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?