Минималното обезщетение за безработица се увеличава на 12 лв. на ден

Минималното обезщетение за безработица се увеличава на 12 лв. на ден

Минималното дневно обезщетение за безработица да се увеличи от 9 лева на 12 лева на ден от 1 октомври. Това се е разбрал Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) на извънредно онлайн заседание в събота, съобщава правителствената пресслужба. 

Това увеличение ще засегне около 30 000 лица средно на месец, като допълнителният ресурс ще бъде близо 90 млн. лв. до края на 2020 г.

Предлага се още срокът за получаване на парично обезщетение за безработица когато лицето е придобило право на обезщетение в период, по-малък от 3 години от предходното ползване,  да се повиши от 4 на 7 месеца. Тази промяна ще засегне между 13 000 и 15 000 лица средно на месец за периода от 1 октомври до 31 декември 2020 г. Необходимият разход за тримесечния период се оценява на около 2 млн. лв.

Според съобщението не е необходимо да бъде извършвана корекция в разходите на фонд "Безработица", съответно на консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване, защото през април с актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване беше увеличен.

Социалните партньори постигнаха единодушна подкрепа по Проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г., внесен от Министерството на здравеопазването. 

С предложените промени се предвижда да се създаде основание при неусвояване на бюджетните средства за 2020 г., те да бъдат използвани за плащания към изпълнители на болнична помощ за минал период, които НЗОК/РЗОК е установила по посочения ред.

Обсъден е бил и проект на постановление на Министерския съвет за заплатите на служителите в държавната администрация. Той предвижда увеличение с 30 на сто на разходите за персонал на администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19, както и на администрации със служители "на първа линия", чиито задължения включват обслужване и контрол "на терен", с пряк контакт с други лица. Визират се администрации, в които основните заплати на служителите са по-ниски в сравнение с други държавни институции, в дисонанс с обема на отговорностите им и прекия риск за здравето.

Проектът предвижда и увеличението на основните месечни заплати на служителите в тези администрации, което ще е с не повече от 30 на сто от досегашния размер, да влезе в сила от 1 август 2020 г.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?