"Mininova" спира нелегалните си услуги

Един от най-популярните BitTorrent сайтове и един от 100-те най-посещавани уеб сайтове в света "Mininova" преустановява нелегалните си услуги в изпълнение на решение на Холандския съд.

Това съобщи във вторник Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) в качеството си на Национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI).

С нелегалните си услуги "Mininova" спомагаше за осъществяването на над 10 милиона даунлоуда, повечето от които включват филми, игри, музика и телевизионни програми, защитени от авторското право.

Областният съд в Холандия постанови преди 3 месеца, че "Mininova" трябва да премахне всички торенти, които водят към нелегално съдържание. В резултат на това, на 26 ноември т.г. "Mininova" реши да преустанови своята нелегална дейност и да предлага само услуга с лицензирано съдържание.

“Аплодираме факта, че "Mininova" вече използва технологията BitTorrent за легална дейност. Ние не сме против технологията, а единствено срещу използването ѝ за незаконни цели”, заяви в официален коментар Тим Куик, директор на Холандската анти-пиратска група BREIN.

Джо Оливър, главен съветник на IFPI, която представлява звукозаписната индустрия по цял свят, каза: “Днешната новина е навременен напредък за изпълнители, композитори и продуценти в цял свят. След четиримата отговорни за The Pirate Bay, които бяха осъдени в Швеция по- рано тази година, тези новини са по-нататъшното доказателство, че съдът няма да толерира дейности, предлагащи незаконни торент - услуги. Чрез “обуздаване” на нелегалното разпространение на онлайн съдържание, ние може да създадем среда, в която инвестирането в легалните музикални модели може да преуспее.”

“Това се случва, когато съдебната система функционира, а законите не са само на хартия”, коментира Ина Килева, изпълнителен директор на БАМП.

Споделяне

Още от