Минирана сграда в Плевен чака прокурорско разрешение за взривяване

Окръжната прокуратура в Плевен се очаква да се произнесе в понеделник за подготвяното взривяване на сградата на бившата тютюнева фабрика в града, предаде БТА. В събота стана известно, че наблюдаващият прокурор Ваня Савова е спряла изпълнението на заредената в взрив шестетажна сграда заради назначена проверка.

Проверката е била предизвикана от сигнали на недоволни граждани и трябва да установи дали всички обитатели на съседни сгради са уведомени за операцията по законния ред.

Савова уточни, че фирмата, която ще осъществи взривяването, е предоставила всички необходими документи и разрешителни.

Златко Урумов от фирмата "Строителство и възстановяване", която е минирала сградата, съобщи пред журналисти, че спирането на операцията е създало потенциална опасност за квартала, за което е сигнализирал в прокуратурата. С всеки изминал час обектът става все по-опасен, твърди той. Взривът е заложен в 2000 точки на разгърната площ от 4000 кв.м.

На мястото на старата постройка е предвидено строителство на модерен културно развлекателно-търговски комплекс (MOLL) по европейски образец. Инвеститор е бизнесменът Аладин Харфан, който влага 32 милиона евро в проекта. Комплексът трябва да влезе в експлоатация през 2009 г.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?