Министър Ананиев обяви курс към нов здравен модел

Финансистът се нае да пише рецепта за болното здравеопазване

Кирил Ананиев, сн. БГНЕС

Кирил Ананиев стана първият здравен министър в последните 19 години, който се наема да промени изцяло модела на здравеопазване. "Днес, пред вас, поемем ангажимента, че в рамките на няколко месеца ще разработя нов модел за функциониране, управление и финансиране на медицинската помощ. Нашето здравеопазване е болно. То се нуждае от лечение, само че толкова много години никой не написа рецептата за това лечение", заяви Ананиев пред депутатите в петък.

Ананиев, който дълги години беше зам.-министър на финансите, отговарящ за бюджета, възнамерява да замени здравния модел, въведен с реформата от 1999 г.

По думите му сегашният модел за финансиране на системата е "напълно изчерпан" и не може да бъде възстановен с палиативни мерки.

Министър Ананиев припомни пред парламента, че независимо от увеличението на парите за здравеопазване с по 300-400 млн. лева всяка година, хората не са доволни от качеството на медицинското обслужване.

Той не спомена нищо за конкретните си предложения, но обеща, че когато е готов с тях, ще инициира широко обсъждане с всички заинтересовани страни – експерти в правителството, комисии в Народното събрание, съсловни, браншови и синдикални организации, асоциации и сдружения в сектор здравеопазване.

След публичния дебат ще бъдат изготвени и съответните законодателни предложения, като очакванията са те да бъдат приети до есенната сесия на парламента и да заработят от 1 януари 2019 г.

Има и вариант промените да влязат в сила от април 2019 г., с подписването на Националния рамков договор за 2019-та година.

Не е ясно каква ще е съдбата на тази амбициозна заявка, като се има предвид, че всички политически сили се пазят от по-смели и непопулярни реформи, като дори най- мащабните промени, предприети в последните години от екипа на Петър Москов в предишното правителство на ГЕРБ, бяха ориентирани към надграждане на съществуващия модел. Отделно от това премиерът Бойко Борисов е показал, че с лекота сменя здравните си министри, които лесно стават уязвими заради многобройните проблеми в системата, общественото недоволство от нея и мощния лобистки натиск.

В приоритетите за управление на кабинета "Борисов 3" не е предвидена смяна на модела на здравеопазване, а само стабилизиране на здравноосигурителния модел и започване на поетапна демонополизация на НЗОК.

В петък депутатите приеха предложение ГЕРБ министърът на здравеопазването в срок до един месец да представи пред здравна комисия методика за финансирането на общинските болници.

В тримесечен срок Ананиев има за задача да представи в ресорната комисия и концепция за развитие и оздравяване на общинските лечебни заведения, които започнаха предупредителни протести заради тежкото им финансово състояние в последните години.

Засега те са получили уверение за облекчаване на медицинските стандарти и увеличение на цените на някои клинични пътеки, по които работят. Ще се търси и възможност за увеличаването на субсидията, която Министерството на здравеопазването им плаща за някои медицински дейности като спешна помощ, оказване на помощ в труднодостъпни и отдалечени райони, медицинска експертиза и др.

Споделяне

Още по темата

Още от България