Министър Ананиев: Платихме извънредни 5.1 млрд. лв. в пандемията, няма проблем с резерва

Кирил Ананиев и Томислав Дончев, Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Кирил Ананиев, който в петък не успя да представи състоянието на публичните финанси в парламента заради бойкот и крясъци в залата, обяви на пресконференция на ГЕРБ в неделя сутринта, че фискът е в добро състояние.

"Правителството правилно управлява финансите на държавата", каза Ананиев.

До края на април бюджетът ще преодолее текущия дефицит от около 650 млн. лв. и ще бъде балансиран, тоест без дефицит или излишък, обяви министърът. Заложения в бюджета дефицит за цялата 2021 г. е 4.9 млрд. лв., припомни той.

Дефицитът по държавния бюджет е отрицателен за първото тримесечие, но трябва да се знае, че не може да се сравнява първото тримесечие на 2021, със същия период на 2020 г. по една обективна причина – социално-икономическите мерки за пандемията, политиката по доходите и политиката в социалната сфера, обясни финансистът.

От началото на пандемията от Covid-19 до момента държавата е похарчила извънредни около 5.1 млрд. лв., отчете още Кирил Ананиев.

Фискалният резерв до дни ще достигне 8 млрд. лв., което е приблизително двойно над минимума от 4.5 млрд. лв., каза още Ананиев. Според него изразените притеснения на икономисти за състоянието на резерва се дължат на неразбиране, че бюджетът харчи пари в първите дни на всеки месец, а се пълни от данъци след средата на месеца.

Разрешеният по закон нов дълг, който държавата може да поеме тази година, е 4.5 млрд. лв., а до момента Министерството на финансите е емитирало облигации за 800 млн. лв., което означава, че бъдещото правителство може да поеме още 3.7 млрд. лв. нов дълг, стана ясно още от думите на Кирил Ананиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?