Министър Ангелов не отстъпва пред президента

Министър Ангелов не отстъпва пред президента
Министърът на отбраната Аню Ангелов съобщи в сряда, че все още не е предложил нова кандидатура за директор на военното разузнаване. На 1 септември сегашният директор на служба "Военна информация" ген. Пламен Студенков официално се освобождава от военна служба заради навършването на пенсионна възраст, но постът ще продължи да бъде заеман от изпълняващ длъжността заради скандала между военния министър и президента и върховен главнокомандващ Георги Първанов.

Ангелов държи на искането си службата да бъде поета от външен за системата човек, а Първанов подкрепя кандидатурата на сегашния заместник полк. Венцислав Истатков.

Военният министър, който в сряда откри учебната година във военната академия, съобщи, че предстои да подготви промени в Закона за отбраната, който вече бе променен веднъж под негово ръководство, но не уточни какви ще бъдат те.

Миналата седмица Ангелов обяви, че е готов да инициира законови промени, които да ограничат правомощията на президента да налага вето на правителствените предложения за армейските висши назначения. Според юристи обаче това не може да стане със закон, а само чрез промени в конституцията.

Министърът отказа да коментира медийна публикация, според която премиерът Бойко Борисов възнамерява да го смени заради конфликта с президента, заради обещание да пратим бойни части в Афганистан и изказвания за заплахи от Сирия. Самият Борисов преди ден също опроверга това, като изтъкна, че Ангелов е най-добрият министър на отбраната за последните 20 години.

В отговор на въпрос Аню Ангелов съобщи, че другата година започва подготовката на бойния батальон и евентуално през 2012 г. той може да бъде разгърнат в Афганистан. За да стане това, обаче, е нужно политическо решение, което да мине и през Народното събрание, като в момента няма никакви сигнали от управляващата партия, че би подкрепила подобно силно непопулярно решение, свързано с допълнителното изпращане на български военнослужещи в Афганистан и сериозното увеличаване на риска за тях.

През 2011 г. не се предвижда увеличаване на участието ни в Афганистан. Предстои обаче да преразгледаме участието ни в операцията "Алтеа" на ЕС в Босна и Херцеговина, като към момента идеята е контингента ни там да остане до края на годината.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?