Военните излизат на протест следващата събота

Министър Аню Ангелов се усъмни, че недоволствата в армията имат политически подтекст

Не може да има референдум за затварянето на полигона Змейово

Министър Аню Ангелов се усъмни, че недоволствата в армията имат политически подтекст

Военният министър Аню Ангелов увери, че не се "къса" връзката между политическото и военното ръководство на армията, след като последното поиска преходен период за въвеждането на пенсионна възраст за военните.

 

Решението да се въведе пенсионна възраст доведе до остри протести в армията, а на 26 февруари военните излизат на нов протест. Преди дни в интервю началникът на Щаба по отбраната ген. Симеон Симеонов, който много рядко изразява лично мнение, заяви пред в. "24 часа", че висшите военни са искали преходен период от 1-2 години за въвеждането на пенсионна възраст. Той коментира още, че армията се нуждае от сигурност, и посочи, че са напуснали "прекрасно подготвени офицери".

 

"Разясних им много внимателно, че това означава на практика да отложим и повишението на заплатите с една-две години, което сметнах за неразумно и затова беше взето това политическо решение", заяви Ангелов в сряда.

 

"Не се опитвайте да намерите под вола теле. Аз слушам много внимателно всички мнения, които се изказват на съвета по отбрана. Невинаги сме били на едно и също мнение, но в края на краищата отговорността е моя", заяви министърът.

 

През юни миналата година военният министър предложи мандатът на Симеонов да бъде удължен, но преди това сътвори пълна неразбория по въпроса може ли да бъде направено това, която отвори въпроси за отношенията между двамата.

 

Месеци наред Ангелов твърдеше, че ще смени началника на Щаба по отбраната, тъй като Законът за отбраната не позволява да му бъде удължен мандатът. Ангелов се мотивира със законово тълкуване, извършено от юристите на министерството. Впоследствие Ангелов смени позицията си.

 

Аню Ангелов коментира в сряда и предстоящия протест на военните, като посочи, че е защитник на изказването на всяко мнение, но то трябва да се прави по достоен начин.

 

"С офицерска легия "Раковски" (организацията, инициатор на протеста) имахме добри взаимоотношения, не виждам те да са изразител на офицерския, сержантския и войнишкия състав в БА в момента, още повече, че повече от 50 процента от ръководството на тази организация са офицери от запаса", заяви министърът.

 

"Интересно, на 20-ти февруари военнослужещите ще получат увеличението си, а те на 23-ти ще протестират срещу социалната политика на МО. Това е техен проблем, стига ръководството, което е изцяло от офицери от запаса - председателят и заместниците му, да не проявяват политически пристрастия и наистина да изразят своето отношение по социалната политика на МО", коментира Аню Ангелов.

 

Шефът на легията Иван Милов напусна в армията в края на миналата година в знак на несъгласие с политиката на Аню Ангелов.

 

"Социалната политика на МО е в рамките на възможното и съгласно закона за отбраната", каза още Ангелов.

 

Военните се оплакват обаче, че в последно време военните са принудени да купуват дори крушки. Политическото ръководство пък призна, че се е налагало на военните сами да си купуват част от необходимото им оборудване за изпълнение на служебните им задължения.

 

Ангелов коментира и намерението на местните власти в Стара Загора да проведат референдум за закриването на полигона "Змейово".

 

"Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, местен референдум не може да решава въпрос от национално значение", посочи Ангелов.

 

Жителите на Стара Загора от години настояват за затваряне на полигона, тъй като свързват с него обгазяването на града.

 

Редица изследвания, проведени на военния полигон, досега са показвали, че дейността там не причинява замърсяване на околната среда в региона. В разгара на предизборната кампания за парламентарните избори бившият военен министър Николай Цонев, тогава кандидат за депутат, за да се хареса на избирателите, обяви, че е издал заповед за закриване на "Змейово".

Споделяне

Още по темата

Още от България