Министър Банов иска Киро Японеца да възстанови съборената "Двойна къща"

 "Двойната къща" след разрушаването й. Сн. бТВ

Министърът на културата Боил Банов съобщи, че ще бъде възстановена разрушената "Двойна къща" в центъра на София, която бе паметник на културата. Той е оптимист, че "изисквания" ще накарат ромския бос Кирил Киров – Японеца, чиято собственост е имотът, да възстанови къщата.

"Това е централна градска зона. Къщата влиза в опазване на цялата зона, каквото и да правите там минава през съгласуване. Ние ще изискаме паметникът "Двойната къща" да бъде възстановен във вида, в който е бил", заяви министър Банов в неделя пред бТВ.

110-годишната къща беше разрушена до основи в край на април, след парламентарните избори, въпреки бурните обществени реакции. Това стана възможно след като по време на президентските избори миналата есен Министерството на културата, все още начело с Вежди Рашидов, премахва защитения ѝ статут.

Плановете на Киро Японеца са на това място да изгради подземен паркинг.

Попитан как Министерството на културата ще накара Киро Японеца да възстанови къщата, министър Банов отговори: "Ще го накараме с изисквания. След като има обществен интерес и след като е станало факт и се е случило всичко това, няма минаване".

"В Австрия, например, механизмите са простички – идват от министерството, правят проверка, отразяват състоянието, правят предписание. След 6 месеца идват втори път, ако няма започната работа – пак правят предписание. След още 6 месеца ако няма развитие, правят една бърза и кратка процедура по национализиране на сградите", поясни Банов, който бе заместник-министър на Вежди Рашидов.

В петък Рашидов отрече да носи отговорност за събарянето на културния паметник, тъй като по закон министърът не взима еднолично решения. Експертният съвет за опазване на недвижимите културни ценности миналия октомври е предложил на Рашидов да прекрати статута на "Двойната къща" като паметник на културата, а той е подписал заповедта.

След избухването на скандала бившият министър на културата Петър Стоянович съобщи, че му е предлаган подкуп от 100 хил. лв., за да промени статута на културния паметник, но той отказал.

Министър Банов коментира, че ако на него му се случи нещо подобно, "ще се обадя в прокуратурата и ще чакам да ми кажат как да действам нататък".

Споделяне

Още по темата

Още от България