Министър Близнаков отхвърли руските обвинения за незаконен оръжеен износ в Грузия

“България няма притеснения по повод обвиненията за незаконен износ на руско оръжие за Грузия”. Това заяви в петък министърът на отбраната Веселин Близнаков, който участва в заседанието на Съвета НАТО – Русия в Словения, където руските представители обвиниха страни членки на Алианса, че снабдяват Грузия с руско оръжие.

Руският министър на отбраната Сергей Иванов заяви в четвъртък, че някои страни, които неотдавна станаха членки на НАТО,  доставят в Грузия оръжие, което им е било  доставяно от СССР със  забрана за реекспорт. Той не уточни кои държави е визирал, но посочи, че проблемът идвал от това, че оръжието е доставено със сертификат за краен получател. Те нарушават общоприетите правила за търговия с оръжие, коментира руският министър, цитиран от БТА.

“Ние нямаме основание за притеснение, защото България спазва кодекса за поведение на ЕС, а освен това спрямо Грузия няма наложени санкции по линия на ООН и ЕС”, коментира Близнаков. Според министъра модернизацията на грузинската армия и полиция допринася за стабилизирането на Грузия и региона, което е от полза и за Русия като съседна държава.

Напрежението между Грузия и Русия през последните дни ескалира, след като в Тбилиси бяха арестувани четирима офицери от руското военно разузнаване. Срещу тях в петък бяха повдигнати официални обвинения в шпионаж. Поради тази причина темата за Грузия, която наскоро постигна споразумение за развитие на тесни отношения с НАТО, беше една от централните по време на срещата Русия - НАТО.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?