Министър Богоев обеща Национален здравен договор от 1 февруари

Националният рамков договор за 2004 г. ще бъде подписан до края на месеца и ще влезе в сила от 1 февруари, обяви министърът на здравеопазването Слачво Богоев.

По думите му, цитиран от БТА, окончателният вариант на договора е почти готов. Все още остава неуточнено как стоматолозите ще се отчитат пред Националната здравноосигурителна каса и как ще се информират дали даден пациент е здравноосигурен, допълни и.д. директорът на касата Иван Букарев. Възможно е стоматолозите да продължат да работят както досега.

Очаква се идния понеделник всички страни по Националния рамков договор да одобрят окончателния текст на документа.

До 1 юли т.г. отчетите на общопрактикуващите лекари и колегите им в болниците пред здравната каса ще бъдат на електронен и хартиен носител. След тази дата лекарите ще се отчитат само по електронен път.

Вече са обнародвани всички наредби на министерството на здравеопазването, регулиращи дейностите в здравеопазването и важни за подписването на Националния рамков договор, каза министър Богоев. В Държавен вестник не е излязла единствено наредбата за определяне на заплатите на лекарите в болниците, но това няма да създаде проблеми, според министъра. По думите му документът ще бъде обнародван през март, тъй като до тогава трябва да се съгласува с министерствата на финансите и на труда и социалната политика.

Най-малко 40% от средствата по клиничните пътеки трябва да отиват за заплати на лекарите в болниците, като директорите на лечебните заведения могат да определят и по-голям процент, обясни временният шеф на касата Иван Букарев.

Здравното министерство ще финансира болниците според данните от информационна система за поименно отчитане на преминали болни и извършена дейност, съобщи още министър Славчо Богоев. Информацията от новата система ще се препраща в районните здравноосигурителни каси, в националната здравна каса и в здравното министерство, като по този начин ведомството ще има ясна представа какви дейности са извършвани в болницата и колко пари трябва да ѝ се преведат.

Такава информационна система вече има в Националната кардиологична болница и в болница "Св. Екатерина", частично е изградена в Александровска болница, във Велико Търново, в Университетската болница във Варна и в още 30 болници. От обясненията на министъра стана ясно, че до края на март т.г. системата трябва да задейства във всички държавни и общински болници, с които здравното министерство сключи договори за финансиране според извършената дейност.

През последните дни 109 общински болници сключиха предварителни договори с министерството. Седем от първоначално предвидените 116 болници няма да имат договор, тъй като две от тях нямат лиценз за болница, а останалите пет досега са били финансирани от общинските бюджети, без да се включват в държавната субсидия за миналата година, уточни Богоев.

В момента общинските болници работят с 1/12 месечно от миналогодишната субсидия, а през април ще трябва да представят отчетите си за реално извършената дейност пред министерството, за да им бъде преведена реалната сума.

Болниците, в които се извършват хемодиализи, ще получават повече пари, уточни министърът.

Богоев повтори, че финансирането за общинските болници от страна на министерството не предвижда плащане на стари дългове, както и ремонтни дейности. Отговорни за това са собствениците на общинските болници - съответните кметства.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?