Министър Демерджиев: Пълното закриване на спецправосъдието би било грешка

Личността на Иван Гешев само засилила структурните проблеми в прокуратурата

Иван Демерджиев

Пълното закриване на специализираното правосъдие би било грешка, но е необходима промяна в неговата структура и правомощия.

Това е позицията на служебния министър на правосъдието Иван Демерджиев, стана ясно от негово изказване в интервю за БНР в неделя. По време на коалиционните преговори за ново правителство през седмицата обаче партиите на промяната постигнаха консенсус за закриването на специализирания съд и прокуратура.

Демерджиев ще предложи на редовното правителство два варианта за реформа в това отношение – спецправосъдието да получи нова структура на принципа на апелативните райони или да се ограничи значително обхванът на престъпления, които които попадат в правомощията на специализираната прокуратура, контролът на нейните актове да се прехвърли към общите съдилища.

"Няма никаква опасност престъпници да излязат на свобода и дела да бъдат прекратени заради закриването на Специализирания съд. Разписали сме добра уредба как да се случи приключването на тези дела, за да не се случи тази апокалиптична картина, очертана от прокуратурата. Няма никакъв повод за притеснение в тази посока", посочи Демерджиев.

По думите му служебното правителство ще предложи проекти на законодателни промени на новата власт по отношение на правосъдната реформа, които не са свързани с конституционна промяна заради опасността да не се сформира конституционно мнозинство в парламента, което трябва да ги приеме.

Иван Демерджиев коментира още, че проблемът с главния прокурор Иван Гешев не е само личностен, но и системен заради огромните правомощия, които създават големи предпоставки за проблеми.

"Проблемът с г-н Гешев е, че личностните му качества допринесоха тези проблеми да станат още по-видими. Не личностните качества на г-н Гешев са водещи, но те показаха дефектите на уредбата", посочи Демерджиев.

Той продължава да настоява Иван Гешев сам да подаде оставката си. Демерджиев готви искане до ВСС за отстраняването на главния прокурор, но изчаква решението на Конституционния съд за това дали министърът на правосъдието има правомощие да внесе такова искане.

Същевременно искането за отстраняването на Гешев набъбва все повече, защото темите, които са поводът за него, се увеличават всеки ден, подочи още Демерджиев.

Той коментира, че основните проблеми в работата на Иван Гешев са два. Първо, той има прекомерно голямо влияние върху съдебната система заради големия брой на прокурори във Висшия съдебен съвет, които са му йерархично подчинени. Затова според Демерджиев техният брой трябва да се намали, да се увеличи броят на съдиите и чрез квотата на Народното събрание във ВСС да влязат външни за магистратурата лица.

Другият проблем е, че Гешев има силно избирателен подход, когато упражнява огромните си правомощия да ръководи всяко разследване на прокуратурата. В едни случаи обявява в аванс вината на определени лица, а в други действа като Темида – със завързани очи, каза Демерджиев.

Министърът коментира и проблема с трите прекратени дела срещу кмета на Пловдив Иван Тотев броени дни преди изборите през април. Според Демерджиев в случая прокуратурата се е намесила в политическа дейност, защото не е нормално три дела, започнати в три различни години, да бъдат прекратени едновременно няколко дни преди изборите.

Едно от делата е свързано с предполагаемо неправомерно влияние на Тотев върху главния архитект на общината, който би трябвало да е независим.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?