Министър Денков: 50% от приетите студенти в първи курс не успяват да завършат

МОН предлага законова забрана за политиката в училище

Проф. Николай Денков

Около 50 процента от приетите студенти в първи курс напускат висшето образование, защото не успяват да го завършат. Това заяви пред журналисти служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков на базата на данните от картата на висшето образование.

На практика Денков развенча мита, че "широко отворената врата" на входа на университетите у нас означава, че всеки може да завърши висше образование.

Висшето си образование завършват около половината от студентите и това е общо за всички висши училища, почти без изключение, за почти всички професионални направления, с изключение на тези, които са със силно мотивирани студенти. Такива професионални направления са "Медицина" и "Фармация", в които отпадат по-малко от студентите. "Като цяло, това е един модел на висше образование, който е приет в целия свят - широк достъп, след което "оцеляват" само тези, които учат сериозно", коментира министър Денков.

Той припомни, че висшите училища у нас сами решават как да приемат студенти, с изключение на регулираните професии.

МОН публикува преди дни за обществено обсъждане проекта за Национална карта на висшето образование в България. В документа се констатира, че в България се наблюдават различни по характер и дълбочина дисбаланси във висшето образование. Става дума за разминавания в търсенето и предлагането на образователни услуги на национално и регионално равнище, както и в реализацията на завършилите на пазара на труда по професионални направления и специалности от регулираните професии.

Забрана за политиката в училище

Министър Денков съобщи още, че до края на тази седмица ще предложи промяна в Закона предучилищно и училищно образование, с което ще се въведе пълна деполитизация и департизация на системата на средното образование. "За мен е напълно неприемливо партии да влизат в училище и да провеждат партийна пропаганда, независимо от това кои са партиите", каза Денков.

"Един месец има публично обсъждане, след което като се състави новото Народно събрание, Министерският съвет може да приеме допълнение и изменени на закона и да го предложи на новия парламент", каза министърът.

В понеделник Денков съобщи, че просветното министерство е започнало проверки в някои регионални управления на образованието, където се виждала йерархична структура, в която отгоре надолу се спускат партийни назначения. По думите му началниците на районните управления на образованието, вместо да се занимават с учебната дейност, ходят по партийни сбирки, организират и учители да ходят на срещи с избиратели.

"В момента нямаме такива сигнали, най-малкото защото аз много ясно дадох сигнал, че това няма да се приеме. Но за предишната кампания – за 45-ото НС имаше достатъчно данни и аз ги изнесох – 11 от общо 28 началници на РУО бяха излезли в дългосрочна отпуска, свързана с партийни дела", посочи Николай Денков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?