Министър Денков: Има политически натиск върху учители и директори

Няма качествен скок в представянето на учениците въпреки ръста на финансирането

Проф. Николай Денков

Разкрития за политически натиск в системата на средното образование направи в неделя в интервю за БНР министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

"Повече от 1/3 от регионалните началници в образованието са ангажирани с партийна дейност, което е притеснително. Изненадващо е, че в закона няма ясно регламентирано изискване партийна политическа дейност да не се случва в училищната система. Този пропуск трябва да бъде преодолян. Висшето образование е освободено от политически доктрини. В училищното образование също трябва да има изискване за деполитизация на системата", посочи Денков.

По думите му има сигнали за натиск върху учители и върху директори по време на предизборни кампании.

"Важно е да се подготвим за следващата учебна година. Сегашната ще завърши сравнително успешно. Но това не ни успокоява, защото през последните години нямаме качествен скок нагоре в представянето на учениците въпреки значителното увеличаване на средствата в тази сфера. Трябва да се минимизира разликата между отделните региони и възрастовите групи", заяви министърът.

Той коментира и случващото се във висшето образование.

"Имаме добър баланс между това колко места субсидира държавата и завършващите студенти. Във висшето образование има промяна в правилната посока, но не е достатъчна. За да могат университетите ни да се състезават с европейските, трябва да повишат значително научната си дейност. Почти сме готови с картата за висше образование, следващата седмица ще я качим за публично обсъждане", каза още министър Денков.

Споделяне

Още по темата

Още от България