Министър Добрев се разбрал с "Лукойл" за поевтиняване на горивата

Синята коалиция: Гражданите и бизнесът са подложени на терор от търговците на горива

Министър Добрев се разбрал с "Лукойл" за поевтиняване на горивата

От 25 юли дизелът ще поевтинее със 7 стотинки, а бензинът с 4 стотинки. Това обеща министърът на икономиката Делян Добрев по Нова телевизия. Той е имал разговор с директора на “Лукойл България” Валентин Златев заради ценовия шок на горивата през последните дни.

Дизелът достигна рекордните 2.73 лв. за литър, след като преди десетина дни се продаваше за 2.50 лв. Най-масовият бензин А95 пък поскъпна от 2.47 лв. в края на юни до 2,67 лв. за литър.

В България има необосновано високи цени на горивата, което е терор за бизнеса и гражданите, обяви междувременно Синята коалиция в сряда.

България сред рекордьорите по поскъпване в ЕС

През последните седмици страната ни се е превърнала в рекордьор по поскъпването на бензина в ЕС, стана ясно от думите на министър Добрев.

Ако преди бяхме на първо или на второ място по най-евтин бензин в ЕС, през последните дни вече сме на пето място. Това означава, че нещо се е случило и нашият пазар върви в разрез с цената в другите държави, каза министър Добрев. Той посочи, че по-евтини са горивата в Румъния, Латвия, Литва и Люксембург.

"В продължение на дълъг период от време, една година, сме били примерно на първо място или на второ място по най-евтин бензин в ЕС, относително ние трябва да останем на същото положение, без значение каква е абсолютната стойност на бензина, дали е три лева или два лева", каза Добрев.

Неколкодневния дисбаланс, който се получи, е бил обяснен пред министъра от шефа на "Лукойл България" Валентин Златев с това, че в различните държави едни производители реагират по-бързо на промяната в цената, а други - по-бавно.

"Хубавото е, че тази диспропорция се е случила само за няколко дни и още от утре цената, ще бъде в паралел с цените в останалите държави с това намаление от 4 стотинки на дизела снощи, плюс допълнително 3 стотинки от нула часа тази вечер. Значи, общо със 7 стотинки дизелът и 4 стотинки бензина нашата цена ще влезе сравнително в паралел с останалите държави", увери министърът.

Добрев каза, че всекидневно получава справка за цените на горивата в България и на съседни пазари. В България бензинът е сред най-евтините заради по-малките разходи на труд, акцизи и ДДС.

Икономическият министър обясни, че се прави наблюдение, защото външните фактори - цената на петрола и курсът на долара, влияят еднакво както на цената в България, така и в останалите държави.

Синята коалиция: Цените скочиха необосновано

В България има необосновано високи цени на горивата, което е терор за бизнеса и гражданите, обяви в сряда Синята коалиция по повод на драстичното поскъпване на дизела и бензина на бензиностанциите в последните дни.

От началото на февруари до момента, посочи депутатът от коалицията Михаил Михайлов (СДС), петролът сорт Брент, който е основен при формирането на цената на течните горива, на международните пазари варираше от 124 долара за барел до 103.2 долара - днес. Цената на бензина е 2.67 лв.

В момента при по-ниски стойности на международните пазари в България дизелът вече е 2.73 лв. В същото време, отбеляза депутатът, оттогава досега доларът е поскъпнал спрямо лева само с 0.3%.

Следователно, според сините, няма обяснение за тази висока цена в момента в България, още повече, че международната цена на петрола е с 20 долара надолу.

В рамките на четири месеца на реалния български пазар цената падаше с по две-три стотинки максимум, отбеляза Михаил Михайлов. У нас за последните 11-14 дни цената скочи от 2.50 до 2.73 лв. т.е с 0,23 лв. (около 9%), сметна той.

В момента България, най-бедната страна в ЕС, по един важен показател - цената, която се формира извън стойността на суровия петрол, извън акциза и ДДС, е на 18-то място, допълни Иван Иванов (ДСБ), позовавайки се на портала energy.

С други думи 17 държави имат по-ниски от нас производствени и транспортни разходи, разходи за съхранение и дистрибуция.

Как така страната с най-ниско заплащане на работната сила, с най-ниски транспортни разходи поради малката си географска територия, е след 17 държави от ЕС, поиска отговор Иванов. Според него, ако тези разходи намалеят така, както би трябвало, бизнесът и гражданите ще получават на много по-ниски цени течните горива.

Двамата депутати припомниха, че още през февруари миналата година са сезирали Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и са поискали тя да провери има ли картелно споразумение между някои големи дистрибуторски компании на нашия пазар.

Преди четири месеца комисията постави условие на компаниите, за които има подозрение в нелоялни договорки, да дадат своите аргументи против подобно определение, каза още Иван Иванов. Към днешна дата все още няма решение дали съществува наистина картелно споразумение. КЗК мълчи и дали "Лукойл" е монополист в областта на авиационното гориво, каза още депутатът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?