Министър Донев: Преизчисляването на пенсиите ще струва 2 млрд. и не е най-добрият варинт

Гълъб Донев, Снимка: БГНЕС

Обявеното от финансовия министър Асен Василев евентуално преизчисляване на пенсиите с готвената актуализация на бюджета не е най-добрият вариант за увеличаване на пенсионните плащания, смята социалният министър Гълъб Донев. В интервю за БНТ той заяви, че ако пенсиите бъдат преизчислени с нов осигурителен доход от 2018 г., това ще струва на бюджета между 1.5 и 2 млрд. лв.

Донев каза, че в момента тези пари не са налични в бюджета на Държавното обществено осигуряване, който се гласува от парламента.

"Те трябва да дойдат от актуализация на бюджета или от преразпределение на други разходи, но това може да се случи при редовно правителство и работещ парламент", каза още Гълъб Донев.

Гълъб Донев: По-добре е да се вдигне коефициентът за стаж

В края на миналата седмица финансовият министър Асен Василев обяви, че правителството заедно с НОИ работи по различни варианти за преизчисляване на пенсиите. Целта била добавките по 50 лв. на месец, стартирани от правителството на Борисов преди година, да бъдат вкарани трайно в размера на пенсиите, а не да се гласуват всеки месец.

Василев не каза колко би струвало преизчисляването, но обяви, че благодарение на повишена събираемост на приходите от страна на НАП до края на годината ще бъдат събрани извънредни 1 – 1.5 млрд. лв. приходи, които ще се ползват за пенсии, здравеопазване и подкрепа на бизнеса при евентуална нова вълна от Covid-19.

Преизчисляването на пенсиите дори бе прието на първо четене в пленарна зала от 45-ото Народно събрание, но то така и не бе подложено на второ гласуване преди разпускането на парламента.

"В последните години с политически решения се наруши балансът в пенсионната система, а винаги, когато в нея има политически вмешателства, се получават изкривявания. Системата не е сбъркана, но когато има неправилни решения за определяне размерите в зоната на ниските пенсии, се получават дисбаланси", коментира още социалният министър Гълъб Донев.

"Трябва да се наложат други критерии и показатели, за да се изчистят дисбалансите за пенсиите", смята министърът. "По-добър вариант е коефициентът за осигурителен стаж да нараства през годините, но той беше задържан на нивото от 1.2. Ако той нараства до 1.5, както беше заложено в КСО преди шест години, тогава всички пенсии за стаж и възраст щяха да растат", обясни министърът. И допълни, че нито един социален министър не би казал, че увеличението на пенсиите с 5%, което предстои от 1 юли, е достатъчно.

Иван Нейков: Заблуда е, че ще се увеличат пенсиите на всички

"Има опасност да бъдат заблудени хората, че увеличават пенсиите на всички, а това не е вярно", заяви пред БНР Иван Нейков, директор на Балканския институт за социална политика и бивш социален министър. Той също коментира анонса на министър Асен Василев, че НОИ разработва варианти за преизчисление на пенсиите, според който добавките от 50 лева да бъдат вкарани трайно в пенсиите.

Според Нейков заблудата, че ще се увеличат пенсиите на всички ще създаде нови разочарования и напрежение.

"Проблемът е в натрупаната разлика между старите пенсии и сегашните, т.е. между отпуснатите преди 10-15 години и днешните. Получава се така, че хора, които са работили една и съща работа, но са се пенсионирали в различни години, разликата в пенсиите им ще е вече над 100 лева. Това създава усещането да несправедливост, защото те са работили заедно, имат еднакъв принос към осигурителната система - за годините, когато са са се пенсионирали, а пенсиите са различни. ... Трябва да се каже на хората, че не всички ще получат увеличение - пенсионираните преди 1, 2, 3 до 5 години, зависи от формулата, която се избере, те няма да получат такава актуализация. Говорим за актуализация на старите пенсии", разясни Нейков.

Според него трябва да се изработи механизъм за адаптиране на старите пенсии към един среден осигурителен доход, който трябва да се избере на политически принцип, т.е. да се вземе политическо решение към коя година да стане това осъвременяване - дали към 2017, 2018 или друга година.

По думите му 50-те лева към пенсиите нямат нищо общо с преизчисляването и определи отпускането им като "абсолютно погрешен ход за начина, по който се искаше да се помогне на хората":

"Беше грешка да се пипат пенсиите. На хората, на които трябваше да им се помогне, се помага по линия на социалното подпомагане, а не по линия на социалното осигуряване. Когато веднъж дадеш нещо в социалната сфера, после е много трудно да го спреш", каза още Нейков.

Бившият социален министър подчерта, че трябва да се прецени и колко пари може да отдели бюджетът за осъвременяването на пенсиите.

"Добрият ход на служебното правителство е, че вече има и политическа воля, не само да се приказва, а и да има актуализиране на старите пенсии. Това ще бъде направено", смята Нейков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес