Министър Грънчарова "не предвижда интрига" в новия доклад на ЕК

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова каза, че "не предвижда интрига" в предстоящия доклад на Еврокомисията, който се очаква да бъде публикуван до десетина дни. Тя се усъмни в достоверността на тиражирана в пресата информация от неназовани източници от Брюксел, според които докладът няма да отчете напредък, а тъкмо обратното – връщане назад в борбата срещу висшата корупция и организираната престъпност.

Смятам, че към момента никой официален източник не би си позволил да цитира съдържанието на февруарския доклад, просто защото по него още се работи, коментира в неделя Грънчарова пред БНР.

Тя допълни, че би спорила с всички, които твърдят, че страната ни не е направила никакъв напредък. Справедливостта, както и концентрацията на усилията от лятото досега изискват това да е един доклад, който да има по-балансирано звучене от летния. Апропо, той ще бъде и технически, каза още министър Грънчарова.

Високопоставен източник от ЕК определи като “отчайващо" положението на страната ни спрямо наблюдението, упражнявано чрез т.нар. Механизъм за наблюдение и проверка, пише в същото време в. "Труд". Според неназования източник миналата година в Брюксел са се съмнявали, че част от европейската финансова помощ за страната ни изобщо не достига до крайното си предназначение и се отклонява към партийни каси и за предизборни цели.

Според източника, цитиран от вестника, докладът ще бъде фактически и ако съдържа оценки, те ще са съвсем кратки и не политически. Фактите в него обаче ще говорят сами за себе си.

Друг източник е посочил, че в ЕК "просто валят" многобройни оплаквания на чуждестранни компании от България - главно от корупция и слаба администрация.

Според Гергана Грънчарова "няма нищо страшно" в това Европейската комисия да продължи мониторинга върху България, тъй като по този начин ще ни помага.

До момента България има видимо присъствие в Брюксел. Съвсем скоро страната ни ще има двама директори на дирекции в Еврокомисията, каза тя. Грънчарова не пожела да цитира имена на кандидатите за двата поста, но заяви, че са много компетентни.

Споделяне

Още от Европа