Министър и шеф на митниците се разминаха в оценката излизаме ли от кризата

Министър и шеф на митниците се разминаха в оценката излизаме ли от кризата

Министърът на финансите Симеон Дянков и неговият подчинен - директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов - се разминаха тотално в оценките си започнала ли е българската икономика да се отърсва от кризата.

Във вторник министър Дянков побърза да обяви в прессъобщение на министерството си, че вече се виждат "първите сигнали за излизане от кризата", което е "доказателство за успешната политика на правителството за подкрепа и растеж на българската икономика". Митническият шеф обаче смята, че още сме далеч от излизане от кризата.

"Оптимизмът" на Дянков се гради на няколко предварителни данни за износа през януари 2010 г., цитирани в съобщението.

Според данните през първия месец на годината спрямо януари 2009 г. са изнесени стоки за 1.8 млрд. лв., което е ръст от 13.1%. Над половината от този износ (близо 53%) е бил насочен към трети страни (извън ЕС). Признава се обаче, че е отчетен спад в износа за Европейския съюз.

Всички оценки досега сочат, че основният партньор в българския стокообмен е ЕС и мерило за състоянието на икономиката ни е именно търговията с останалите страни членки на общността. Статистиката за януари миналата година сочи, че общият износ е бил за 1.59 млрд. лв., от които 1.11 млрд. лв. - износ за ЕС. Или миналия януари близо 70% от експорта на български стоки е бил насочен към ЕС.

Този януари при общ обем на износа 1.8 млрд. лв., към ЕС той е бил 840 млн. лв., или 47%. от общия. А ако се сравни експортът към ЕС през януари тази година с аналогичния за миналата година, се вижда, че спадът тази година е около 26%.

От НСИ останаха учудени на цитираните в съобщението на Министерството на финансите данни, защото, макар и предварителни, те още не са готови за публикуване. Оттам предположиха, че става дума за експертни оценки на специалисти от НСИ, които са работили по препоръка на финансовия министър.

Не стана ясно защо като се огласяват данни, макар и експертни, за износа, такива не се дават и за вноса през първия месец на годината, за да се сглоби по-пълна картина на икономическата активност. Статистици допуснаха, че картината на вноса не се вписва в оптимистичния коментар на министър Дянков и затова информацията е спестена на публиката.

Макар и косвени, данни за вноса обаче излязоха от агенция "Митници". В резюмето на анализа за събираемостта в митниците през януари и февруари, изготвен за финансовия министър и разпространен в неделя, се казва, че за първите два месеца на годината вносът е спаднал с 15% спрямо същия период на миналата година. Казва се още, че "намаленият внос в посочените групи стоки - основно на промишлени, инвестиционни и транспортни средства, е резултат на икономическата обстановка в страната и намаленото производство, значителния спад в инвестиционната активност и в транспортните услуги".

Във вторник сутринта директорът на митниците Ваньо Танов обясни пред БНТ, че действително в неделя е имало съвещание при министър на финансите, а след това и при премиера за събираемостта на приходите от агенция "Митници" и от Националната агенция за приходите (НАП). На срещата е бил направен анализ на икономическата ситуация в страната.

Танов също даде някои данни, например, че през януари спадът във вноса е 9.8% спрямо януари миналата година. Общият спад за януари и февруари от 15% показва, че "към момента не може да се говори за излизане от кризата" и че "кризата продължава и ние продължаваме да слизаме надолу".

Споделяне

Още от Бизнес