Министър Иван Данов се оплете с френските пари за безработни

Иван Данов. Сн: БГНЕС

Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов се оплете в обясненията си за получените 14 700 евро помощи за безработен от френската служба по труда. Случаят стана известен след разкрития на сайта "Биволъ“.

На 9 юни пред бТВ министър Данов обясни, че е получил документ от френските социални служби, който го оневинява. Потърсена за коментар, пресслужбата на френското бюро по труда (Pôle Emploi) отрече министър Данов да се е обръщал официално към нея, за да получи такъв документ. "Ако той е взел такъв документ, той не идва от нас", каза по телефона Ан-Солен Рудел от отдела за връзка с медиите пред "Биволъ“.

В понеделник пред БНТ министър Данов разви нова версия. Той обясни, че е напуснал Франция и получавал помощите, без да знае. По същото време бил в отпуск от Университета по архитектура, строителство и геодезия, но работил като проектант у нас по частни проекти, сред които и мол за 400 млн. лв.

Данов обясни, че не е знаел, че след като е напуснал Франция помощите за безработни му се превеждат по сметката и за това не ги е харчил. Попитан дали е готов да върне парите министър отговори: "Започнал съм да действам в тази посока. До този момент те не си ги искат, което е по-интересното. Но... аз съм готов да ги върна“.

Според Данов грешката била във френските служби по труда. Те не регистрирали неговото заявление, че напуска страната и не се нуждае от подпомагане, а продължили да му плащат обезщетения за безработен.

От пресслужбата на френското бюро по труда обаче са обяснили пред "Биволъ“, че е абсолютно невъзможно някой да получава автоматично помощи, ако не декларира всеки месец писмено, че е на разположение и си търси активно работа. "Ако търсещият работа пропусне да декларира дори един месец, неговата регистрация автоматично бива заличена и парите му се спират", твърдят французите.

Нещо повече, декларациите, които е подавал Данов и личните му явявания в бюрото по труда на интервюта за търсене на работа, са документи, които го уличават в деклариране на неверни данни, с цел извличане на облага, твърди "Биволъ“. Изданието посочва, че по френския, а и по българския закон, това е престъпление, което се наказва с глоба и затвор.

Министерство под прикритие

От обясненията на министър Данов пред БНТ стана ясно още, че Министерството на инвестицонното проектиране всъщност е строителното министерство, а не това на регионалното развитие.

"Строителното министерство би трябвало да бъде Министерството на инвестиционното проектиране, това е всъщност строителното министерство“, каза министър Данов.

Може да се каже, че името на новото министерството е измислено нещо като „министерство под прикритие“. Целта била да не се засегнат архитекти, строители, проектанти, инженери. Не може да ги изпишем всичките, а не искахме да обидим някой от гилдията, обясни Данов.

Той се надява от сряда най-после новото министерство да започне да работи, като първата му задача ще бъде кадастърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес