Министър Кабил: Не подписвам за разплащателната агенция, ако има нарушения

Министър Кабил: Не подписвам за разплащателната агенция, ако има нарушения

Няма да подпиша акт за акредитация на разплащателна агенция, която ще разпределя европейските пари и националното финансиране в сектор земеделие, ако има несъответствия в одита на Държавен фонд “Земеделие”. Това заяви министърът на земеделието Нихат Кабил в сряда. Той бе изслушан от парламентарната комисия по земеделие за темповете, с които се усвояват средствата от предприсъединителната програма САПАРД.

Държавен фонд “Земеделие”, който изпълнява функциите на разплащателна агенция по предприсъединителната програма САПАРД, трябва да се преструктурира в разплащателна агенция, която ще управлява безвъзмезните европейски пари за развитие на земеделските райони. 

Крайният срок за подписването на акредитацията на новата агенция е 15 декември. Според специалисти от земеделското министерство, приключили са всички процедури за назначаването на още специалисти, приключили са и търговете за оборудване на информационната система. Единствено се чакат ортофотокартата на земеделските земи.

Според министъра на земеделието Нихат Кабил са нужни още хора, които да бъдат обучени да работят в агенцията. “Тази агенция не е моя или на някой друг, тя е на България и затова трябва да намерим начин тя да работи добре”, заяви министърът.  

Критериите за акредитацията ѝ към Европейския фонд за ориентиране и гарантиране в селското стопанство са такива,  че тя трябва да осигури гаранции за правилното функциониране на организацията и системата за вътрешен контрол.

В доклад на земеделското министерство, който бе раздаден на депутатите, е констатиран риск от неусвояване на договорените през 2003 г. пари по САПАРД.  “Предложените от нас мерки по ускоряването на остатъчния бюджет по програмата и свръхдоговарянето, няма да имат краткосрочен ефект – до края на 2006 г. не може да се очаква промяна в прогнозите за заплащанията на тези мерки”, пише в документа. Министър Кабил обясни, че парите ще бъдат предоговорени и до края на 2008 г. ще бъдат изцяло усвоени.  

Споделяне

Още от Бизнес