Министър Кабил отрича да води политика в разрез с тази на кабинета

Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил (ДПС) заяви в четвъртък пред журналисти, че въпросът с исканите 147 млн. лв. за съфинансиране от националния бюджет за плащане на единица площ е поставян и на заседание на Министерския съвет, но неясно защо е бил отхвърлен. Това е принципен въпрос, а не на едно ведомство, каза Кабил по повод отправените преди ден критики от премиера Станишев, че министри “си позволяват да изразяват мнения, които коренно се разминават с предложените от МС закони за бюджетите или данъчни закони".

Критите бяха отправени по време на съвместно заседание на министри и депутати от левицата за данъчните закони и бюджета.

Правенето на някаква собствена политика в разрез с възприетата от правителството, е казал Станишев. Както информира шефът на парламентарната бюджетна комисия Румен Овчаров, Нихат Кабил и Радослав Гайдарски са били визирани като министрите, които предлагат неща, които не са гледани в МС, не са предложени от него и няма как да бъдат приети в Народното събрание.

Като министър на земеделието държа нашите фермери да бъдат подпомогнати, за да се повишава конкурентоспособността на българското земеделие, обясни в своя защита Нихат Кабил. Той уточни, че тези средства ги е заложил в бюджета, но те са отпаднали. Повдигал съм въпроса пред МС по време на приемането на бюджета, едва след това пред парламента, заяви Кабил.

Не е вярно, че тук не съм поставял въпроса, има стенограма на заседанието, има и проект на Министерството на земеделието, който е изпратен в Министерството на финансите, допълни министърът. Името му се спряга сред тези за нарочените за смяна при евентуални рокади в кабинета през януари.

Споделяне

Още от България