Министър Клисарова: ГЕРБ са дали близо 1 млн. лв. за променените програми по литература

Анелия Клисарова.

ГЕРБ са дали един милион лева за променените учебни програми по български език и литература, заяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова, която продължава да се оправдава за гафа си през тази седмица, когато подкрепи отпадане на някои класически произведения от учебната програма, но на другия ден се възпротиви, след като се надигна вой по медиите. Разбира се, тя прехвърли топката към предходните управляващи и се закани да уволнява виновни.

"Това е един проект, започнал преди година и половина, на стойност 10 милиона лева, но за изработването на програмите са отделени 933 хиляди, или близо милион лева", каза Клисарова в неделя пред БНР.

"В резултат на тези милион лева е направена програма по български език и литература и така цялата общественост въстана срещу това, защото отпадат основни стихотворения на Ботев, на Вапцаров", каза още Клисарова. "Решено е 12 дни преди да дойде нашето правителство. Имаме подписите на министър и заместник-министър", обясни проф. Клисарова.

Тя каза, че с нея не е бил съгласуван нито самият проект, нито качването му на сайта.

"Това, което мога да обещая е, че няма да променя учебните планове и учебната програма и няма да отпадат творби на тези автори. Аз този проект и няма да го подпиша", заяви Клисарова.

Тя съобщи, че 405 експерти от средното и висше образование са участвали в изработването на тази програма по български език и литература. "В момента правя проверка и не мога да си представя кои са тези експерти, които участват в именно такава разработка, в която отпадат основни произведения, характерни за българския дух, за българската борбеност", заяви министърът. "Изключително съм учудена, че нещо се качва на сайта на министерството без знанието нито на заместник-министър, нито на министър", коментира още Клисарова и допълни, че в момента се проверява дали и други документи са качени и какво е състоянието.

Министърът подчерта, че подкрепя свободата на учителите при избора на материали, но и че трябва да има задължителен стандарт за учебните програми. "Разбира се, когато се изпълни този стандарт, в рамките на останалите учебни часове, е правилно учителят да усети интереса на децата, да види кое най-много ги вълнува и да ги насочи към тези проблеми. Това вече е интерактивното обучение между учител и ученик. Не може да няма държавни стандарти, които трябва да бъдат покрити, за да дадем съответната образователна степен на дадения ученик?", каза Клисарова.

По думите ѝ тенденцията е да има повече упражнения в програмите, както е в други държави. "Всичко това не трябва да бъде за сметка на българския дух, на българщината, а да бъдат изработени така програмите, че да могат всички деца да знаят, да помнят своята история, да пазят националния дух и да имат национална гордост и съответно да могат да изразяват това и писмено, и устно", декларира образователният министър.

Тя специално подчерта, че няма подпис под документа на нейната заместничка от ДПС Мукаддес Налбант, нито е взето нейно съгласие той да бъде публикуван.

Подобряването на програмите и учебните планове ще става чрез широко обществено обсъждане. "За да можем да правим нови програми, първо, трябва да влезем във философията на новия закон за средно образование и да следваме определена логика на процеса", каза министър Клисарова. По думите ѝ първо се прави стратегия, след това закон за средното образование и спрямо него се подготвят програмите и учебните планове. "Ако не се вземе под внимание тази логика и всеки си намисля нещо, то няма да бъде цялостна системата", каза Клисарова.

Споделяне

Още по темата

Още от България