Министър Ковачев уговаря американски инвеститори за българската енергетика

Американските инвеститори проявяват подчертан интерес към българските нефтопроводи, газопроводи и други енергийни проекти в страната, е посочил министърът на енергетиката Милко Ковачев, който е на посещение във Вашингтон.

В Държавния департамент, в Световната банка и в министерството на енергетиката на САЩ българската делегация обсъди изграждането на петролопровода АМБО, минаващ по трасето на коридор № 8 свързващ България, Македония, Албания и Италия; на бъдещия газопровод Набуко, както и плановете на кабинета в София за построяване на атомна електроцентрала в Белене, предаде Би Би Си. Особено внимание бе отделено на бъдещия газопровод Набуко, който се очаква да снабдява Централна Европа с природен газ от огромните и все още неизследвани напълно газови находища в Каспийския регион. Предвижда се газопроводът да минава през Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия.

Според специалисти от министерството на енергетиката проучвателните работи, спонсорирани от ЕС, са вече в ход и идеята за газопровода привлича вниманието на американските инвеститори.

В сряда членовете на българската делегация ще запознаят американски бизнесмени с възможностите за инвестиции в българската енергетика.

В същото време в Москва българският президент Георги Първанов е в Москва, където, според предварителна информация от Кремъл, основна тема в разговорите му с руския президент Владимир Путин ще е интересът на Русия към приватизацията на енергийния сектор в България, изграждането на АЕЦ Белене и петролопровода Бургас - Александруполис.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?