Министър Минеков гони в. "Труд" от сграда на МК заради нередовно плащан наем

Сн. БГНЕС

Министърът на културата проф. Велислав Минеков е изпратил писмо до редакцията на в. "Труд", с която настоява вестникът да напусне офисите, които заема, в сграда, която е собственост на Министерство на културата. Причината е нередовно плащане на дължимия наем към ведомството, посочиха пред Mediapool от Министерство на културата.

Редакцията на в. "Труд" ползва офиси в Музея на изкуството от периода на социализма, филиал на Националната галерия. Те се намират на третия етаж в сградата на ул. Лъчезар Станчев 7.

"Министерството на културата смята да ползва тези офиси за свои служители. Например, там могат да бъдат настанени служители от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИКНИ) или от друга дирекция. Категорично обаче офисите няма да се отдават на друго частно дружество", добавиха от МК.

За новината съобщи и в. "Труд" в сайта си под формата на коментар на главния редактор Петьо Блъсков.

"Ползвайки формално клаузи от наемния ни договор, Минеков изпрати писмо, в което цитира заповед за опразване на помещенията в сграда на Министерство на културата, които ползваме на основание на договори за наем, сключени след законно проведени и спечелени конкурси за наемане от ведомството", коментира Блъсков в сайта на изданието си.

Посочената като "формална клауза" в договора била забава в плащането на наема с няколко месеца. Именно тя позволявала разтрогване на договора.

"Минеков ми е ясен. Но въпросът ми е към президента Радев - това ли е начинът за разправа със свободни и независими медии, който е възприет от служебния кабинет и в частност от служебния министър на културата? Президент Радев, искате с тази нелепица ли да останете във времето?", коментира още Блъсков на сайта си.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?