Министър Младенов изостава от курса на гръмки разкрития

Министър Младенов изостава от курса на гръмки разкрития
На фона на шумните разкрития за гигантски далавери в почти всички министерства, министърът на отбраната Николай Младенов засега е пестелив в констатациите.

Във вторник той разведе журналисти в националния армейски комплекс на бул. "Скобелев" в София, известен като "военното НДК". Оказа се, че изграждането му надхвърля с 12 млн. лв. сумата, обявена от предишния министър.

Досега Младенов не е съкратил или уволнил нито един служител на министерството. Текат обаче проверки по отделни казуси, а и е помолил шефовете на дирекции за подробни анализи за дейността на структурите им. След като се запознае с въпросните анализи, Младенов щял да си формира впечатление за работата им.

Министерството на отбраната бе взето на мушка от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов преди повече от година, още при назначаването на Николай Цонев за министър на мястото на съпартиеца му от НДСВ Веселин Близнаков. Тогава Борисов определи назначението като проблемно и обясни, че когато ГЕРБ дойде на власт, "ще има втори сериал “Топлофикация-София", но във военното министерство".

Младенов обясни, че не иска още от първия ден да "размахва тоягата" и да уволнява хора без ясна и конкретна причина. За него е важно да се знае кой как си върши работата и доколко е лоялен към интересите на министерството и Българската армия.

В момента тече проверка на ИА "Социални дейности", съобщи Младенов и добави, че не е логично една изпълнителна агенция, която трябва да носи приходи на МО, да има разходи 50 млн. лева и приходи към 10 млн. лева.

ИА "Социални дейности" бе управлявана дълги години от Николай Цонев, а след като стана министър, той я преструктурира към агенцията "Военни клубове и информация", която стопанисваше военните клубове в страната.

Младенов каза, че се проверява защо по времето на Цонев са били намалени наемните цени на помещения във военния клуб в София. Засега обяснението е, че старите договори са били неправомерно подписани, а новите са на базата на търгове и кандидатите просто са предложили по-ниски оферти.

Гъста мъгла около бъдещето на "военното НДК"

Николай Младенов съобщи, че изграждането на националния армейски център е струвало 32 млн. лева или с 12 млн. лева повече отколкото твърдеше ексминистърът Николай Цонев. Към момента тече проверка за строителството на комплекса.

"Комплексът е изключително скъп обект с неясна цел. Не бих инвестирал толкова много пари тук, а бих ги насочил към нуждите на армията", констатира Младенов. За довършването на обекта ще са необходими още между 2 и 10 млн. лв.

Предстои обществена комисия да прецени за какво може да бъде използвана сградата.

Центърът бе обявен за продан от бившия военен министър с начална цена около 100 млн. лева, но не се намериха желаещи.

Комплексът е разположен на 14 дка на централния столичен бул. "Скобелев" 23 между Петте кьошета и НДК. В него са включени подземен паркинг, кино-конферентна зала, офиси, магазини, хотелска част, ресторанти и спа-център.

Решението за строителството върху терена на бившия Военно-исторически музей бе взето през 2004 г. от тогавашния министър на отбраната Николай Свинаров. Строителството се проточи и по времето на наследника му Веселин Близнаков, също от квотата на НДСВ.

Строежът се движеше от вече закритата Изпълнителна агенция (ИА) ''Военни клубове и информация'' начело със Стоян Стоянов – Стуци, станал известен със съмнения за злоупотреби и скъпата си кола ''Ламборгини".

Споделяне

Още по темата

Още от България