Министър на икономиката на Франция подаде оставка, ще се кандидатира за прeзидент

Еманюел Макрон

Министърът на икономиката на Франция Еманюел Макрон подаде оставка, за да се съсредоточи върху политическата си дейност, предадоха световните агенции.
Това става осем месеца преди президентските избори в страната и се смята, че Макрон ще се кандидатира за поста.

В 15 ч. френско време Макрон отиде с корабче от Берси (министерството на икономиката) в Елисейския дворец (президентството), за да връчи отдавна подготвената си оставка на президента Франсоа Оланд. Двамата разговаряха 40 минути, след което Оланд прие оставката. След като се върна в Берси, Макро информира и сътрудниците си, че напуска поста си.

Оланд пък обяви, че досегашният министър на финансите Мишел Сапен ще съвмести поста си с поста на министър на икономиката и благодари на Макрон за свършената работа.

Слуховете, че Макрон ще подаде оставка, за да се впусне в кандидат-президентската надпревара, са тиражирани във френски медии от известно време. През пролетта той създаде свое политическо движение, наречено "Напред!" ("En Marche!"). За него той казва, че то не е нито ляво, нито дясно движение.

Самият Макрон не криеше президентските си амбиции пред медиите. Официално той обаче все още не е казал дали ще се кандидатира.

Допитванията показват, че той се радва на голяма популярност, но засега не е ясно дали това може да се изрази и в гласове в негова подкрепа на изборите, допълва Асошиейтед прес.

Критици на Макрон в Социалистическата партия го обвиняват, че той е предал левите идеали, като е тласнал Франция към бизнес модел в американски стил чрез по-либерални закони за пазара на труда. Макрон е на 38 години. Досега той не заемал изборна длъжност.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?