Министър на Камерън постави под съмнение законността на споразумението с ЕС

Майкъл Гоув

Сделката между Великобритания и ЕС за новите условия за членството на кралството в блока обаче може да бъде отхвърлена от Съда на ЕС, въпреки че бе подкрепена от всички държави членки. Това заяви пред Би Би Си британският министър на правосъдието Майкъл Гоув, цитиран от Ройтерс.

"Мисля, че е важно хората да разберат, че Съдът на ЕС е наднационален и в крайна сметка ще вземе решение въз основа на договорите, а тази сделка все още не е част от договорите", каза Гоув.

Канцеларията на британския премиер обаче публикува комюнике, отхвърлящо аргумента на министъра на правосъдието. В текста се посочва, че споразумението е правно обвързващо и неизменна част от международното право, която Съдът на ЕС трябва да вземе предвид.

Гоув е приятел и политически съюзник на Камерън, но двамата са в противникови лагери в дебата преди референдума на 23 юни за членството на Великобритания в ЕС. Британският премиер е за оставане на страната в съюза, докато министърът на правосъдието е против.

Ако Великобритания напусне Европейския съюз, това ще повлияе отрицателно на способността на кралството да се бори със заплахи като "Ислямска държава" и Русия, предупредиха същевременно пенсионирани генерали в писмо до в. "Дейли телеграф", цитирано от Франс прес.

"В един опасен свят, (членството в ЕС) ни помага да опазим народа, благоденствието и начина си на живот. Твърдо вярваме, че е в наш национален интерес да останем членове на ЕС", пишат 13 високопоставени генерали в пенсия, включително бивши началници на генералния щаб на армията.

Техните аргументи подкрепят позицията на британския премиер Дейвид Камерън, който заяви, че Великобритания е по-сигурна в ЕС, отколкото извън него.

Споделяне

Още от Европа