Министър Николай Младенов е на посещение в САЩ

В рамките на първия ден от посещението си в САЩ министърът на външните работи Николай Младенов се срещна с ген. Джеймс Джоунс, съветник на президента Барак Обама по националната сигурност, съобщиха от МВнР в София. Обсъдени са проблеми, свързани със Западните Балкани, предизвикателствата в Афганистан и новата Стратегическа концепция на НАТО. С Eлън Таушър - заместник-държавен секретар по контрола на въоръженията и международната сигурност, министър Младенов дискутира участието на България в противоракетната защита на НАТО и въпроси на ядрената сигурност. Подчертано беше взаимното желание за по-задълбочен диалог по тези теми както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО.

Необходимостта от диверсификация на източниците и маршрутите на газовите доставки беше основна тема в разговора на министър Младенов със сенатор Ричард Лугар, заместник-председател на Комисията по външни отношения. Според дългогодишния американски сенатор газопроводът "Набуко" продължава да е най-добрата опция за постигане на енергийна сигурност на България.

Лугар отбеляза също, че ще насърчи правителството на САЩ да работи за кохерентна стратегия на противоракетната отбрана в Европа и особено в югоизточния фланг, който е най-близо до заплахите, произтичащи от Близкия изток.

Министър Младенов се срещна и с конгресмените Джо Уилсън, съпредседател на Групата за приятелство с България в Камарата на представителите, и Уилям Делахънт, председател на Подкомисията за Европа към Комисията по външна политика. Двамата конгресмени потвърдиха ангажимента си за разширяване на програмата за безвизово пътуване в САЩ, което да включва и България. Подчертано бе обаче, че мненията по този въпрос в Конгреса са различни.

Министър Младенов откри изложба за спасяването на българските евреи по време на прием в българското посолство във Вашингтон, а освен това беше гост на официалното откриване на офиса на Европейския парламент във Вашингтон, чийто домакин беше председателят на ЕП Йежи Бузек, се казва в съобщението.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?