Министър Николай Василев ще проверява колко са грамотни чиновниците

След изборите Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) започва проверката на грамотността на чиновниците в централната администрация, съобщи във Варна министър Николай Василев, цитиран от БТА. В морската столица той откри семинар, посветен на оперативна програма „Административен капацитет”.

Министърът не е уточнил какво ще стане, ако съответният служител не издържи теста и дали ще бъде пратен на обучение по езикова култура и правопис.

Проверката ще става чрез тестове. Освен това сред администрацията ще бъде разпространен пакет от документи модели. Така ще се повиши стандартът на работа и ще бъдат въведени правила как се подготвят и написват определени документи, обясни още министър Василев.

Първата процедура по оперативната програма е за набиране на проектни предложения за развитие структурите на гражданското общество. Министърът уточни, че в МДААР ще се приемат проекти до 20 ноември. „Зная, че срокът е много кратък, но в страната има близо 22 хиляди неправителствени организации, достатъчно е няколко десетки да реагират своевременно", добави той и подчерта, че в началото на следващата година ще стартира нова процедура за набиране на проекти.

Споделяне

Още от България