Министър от НДСВ обвини президента в популизъм заради ветото върху закона за държавната собственост

Министърът на регионалното развитие и блогоустройството Валентин Церовски обвини в популизъм президента Георги Първанов заради ветото върху закона за държавната собственост.

Той каза, че приема всякакви критики, но не и политици, които не дават алтернативи. Церовски каза, че популизма е като мекото на хляба и в случая се използва за да се забави влизането на чуждестранни инвестиции, което забавяло и присъединяването ни към ЕС.

Според него закона за държавната собственост е от особена важност не само за неговото ведомство, а и за министерствата на транспорта, на енергетиката и на земеделието, защото той премахва пречките пред всички инфраструктурни проекти- язовири, каскади, електропроводи, газопороводи и т.н.

Церовски каза, че не тгрябва дребни интереси да пречат, когато става въпрос за национална инфраструктура. Според него предложената схема за обезщетение на собствениците на земя е пазарна, а закона дава право оценката да бъде оспорена в съда.

Президентът върна закона с мотива, че процедурата за отчуждаване прекомерно се ускорява, а обезщетението на собствениците вече е само парично.

Той не прие общото, а не индивидуално уведомяване на засегнатите собственици в случаите на отчуждаване за изграждане на национални инфраструктурни обекти. Според Първанов законът трябва да създава облекчения за гражданите, а не за администрацията.

Държавният глава смята, че според новата законова уредба платеното парично обезщетение за отчуждаването на жилището по правило няма да е достатъчно, за да бъде придобито равностойно жилище, защото липсва правило, че в размера на обезщетението се включват и разходите за придобиване на ново жилище, включително местният данък и разходите за преместването на покъщнината.

Управляваящото мнозинство вече изрази намерението си да прегласува закона, така както е бил внесен от правителството.

Споделяне

Още от Бизнес