Министър Петков и ДСБ в сблъсък за спряна разработка

Министър Петков и ДСБ в сблъсък за спряна разработка

Вътрешният министър Румен Петков съобщи в сряда, че разработката срещу убития в понеделник шеф на футболен клуб “Локомотив” – Пловдив Александър Тасев е водена от Национална служба “Сигурност” и е спряна през 2001 г., когато неин директор е бил депутатът от ДСБ Атанас Атанасов.

Атанасов, както и лидерът на партията и бивш премиер Иван Костов, отхвърлиха тези твърдения и заявиха, че министърът си търси оправдание за безсилието.

Преди ден, след завръщането си от Брюксел, където трябваше да се отчита свършеното в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, Румен Петков подхвърли темата за спряна разработка срещу Тасев. Той обеща да провери детайлно защо тя е била спряна през 2001 г., оставяйки впечатлението, че това е важен елемент при разкриването на убийството.

Вътрешният министър от кабинета на ОДС през 2001 г. Емануил Йорданов, и следващият вътрешен министър Георги Петканов (НДСВ) отрекоха да знаят за подобна проверка.

Бившият главен секретар на ведомството Бойко Борисов също не успя да си спомни за такива разработки и за тяхното спиране.

Застреляният бизнесмен е бил разработван от НСС по подозрения за контрабанда на горива за бивша Югославия в средата на 90-те години, каза Румен Петков. Той не изключи бившият министър Емануил Йорданов от кабинета на Иван Костов да не е знаел, че има проверка срещу Тасев.

По думите на Петков Тасев е имал участие в над 240 фирми и дружества и е бил близък до силовата групировка ВИС – 2.

Лидерът на ДСБ Иван Костов коментира, че Тасев е бил сред осемдесетте бизнесмени, разследвани по време на правителството на ОДС за връзки с организираната престъпност. Той заяви, че правителството на Сакскобургготски е прекратило тези дела, за да не бъдат вкарани тези хора в затвора.

Бившият шеф на НСС Атанас Атанасов нарече твърденията на Петков “абсолютна лъжа”, тъй като по негово време тази служба не се е занимавала с Тасев.

"Румен Петков търси някаква сензация, за да отклони общественото внимание от следния въпрос: Не кога е разработван Тасев и какво се е случвало с него, а защо е убит по времето, когато министър е Румен Петков. Това е големият въпрос. Вторият проблем е, че се видя в публичното пространство с кого се е снимал този Тасев. Той се е снимал с депутати от НДСВ Ваня Цветкова, от БСП като Иво Атанасов, които между другото се изказаха много ласкаво за този човек. Така че, Румен Петков да не ни връща в 2001 г.”, коментира Атанас Атанасов в сряда пред Mediapool.

Той допълни, че току-що е направил справка по случая. “Имало е разработка за Тасев в регионалната дирекция на вътрешните работи в Кюстендил, която аз никога не съм командвал”, обясни бившият шеф на НСС.

Според него поведението на министър Петков е доказателство за начина, по който се манипулира общественото мнение. Румен Петков се опитва да оправдае безсилието на МВР днес, като прехвърля нещата някъде към 2001 г., допълни той.

За да се разрешават нещата по този начин, с убийства, това означава, че има неуредени отношения, че в България сивата икономика и подземния свят си разчиства сметките по между си без да го интересува държавата, коментира Атанасов последните показни екзекуции.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?