Министър Петков поиска ББР да отпуска най-много 5 млн. лв. на фирма

Ще има публично изслушване на надзора, който блокира информацията за големите кредити

Министър Петков поиска ББР да отпуска най-много 5 млн. лв. на фирма

Държавната Българска банка за развитие да отпуска максимум 5 млн. лева кредит на една компания. Такава промяна в устава ѝ е заействал служебният министър на икономиката Кирил Петков, но одобрението на промяната зависи от БНБ, каза той в събота пред Дарик радио.

Сумата, по думите му, е достатъчно ниска, за да загубят интерес този онзи едри компании, които се взели огромни заеми. Преди няколко дни Петков обяви, че близо 1 милиард кредити са дадени то 8 компании, повечето от които свързани с Георги Гергов, Делян Пеевски, Кирил Домусчиев, Румен Гайтански-Вълка и Георги Самуилов.

Намерението на служебния министър да смени Надзорния съвет на ББР също зависи от одобрението на БНБ.

Петков съобщи, че двама от тримата членове на надзора блокират информацията за отпуснатите големи кредити, което не дава възможност да се види как е защитен общественият интерес. Самият той все още няма достъп до кредитните документи за 946 млн.лв. заеми, отпуснати на 8 фирми.

"Банката е с двустепенен контрол и понеже министърът не е част от Надзорния съвет, на този етап не може да види договорите за кредитите, въпреки че държавата е собственик", поясни той. Допълни, че ще се предприемат законови стъпки да се преодолее тази ситуация.

Следващата стъпка е да се говори с членовете на надзора, за да се разберат мотивите за концентрацията на този финансов ресурс само в тези 8 фирми.

Извършеният одитен доклад казва, че има непрозрачност в управлението на банката и че има концентрация на кредити в малък на брой фирми, каза Петков.

Той настоя за промяна чрез прозрачност: "Ще извикам Надзорния съвет в четвъртък, за да говоря с всеки от тях как защитават публичния интерес, какви мерки са предприели и защо се е стигнало до тази концентрация. Те са от 5 години там и за мене блокират защитата на публичния интерес. Разговорите ще бъдат публични, чрез онлайн платформа и всички граждани ще могат да видят тези разговори".

"Ако нашата Българска банка за развитие дава на 8 фирми 946 млн. лв. вместо на 10 хил. малки компании по 100 хил. лв. - какъв резултат би имало за икономиката в страната, при положение, че малките фирми сега имат ликвидни проблеми и такъв тласък с достъпен заем особено в областта на експорта и иновативността, би дал голям отзвук в икономиката", продължи той.

По повод думите на Йордан Цонев от ДПС, че неговият съпартиец Делян Пеевски няма нищо общо с фаворизираните от ББР фирми, Петков припомни как самият Цонев е признавал, че Пеевски е имал макар и миноритарно участие в "Булгартабак", а пък тютюневият холдинг на свой ред е бил собственик на "Техномаркет" - две от осемте финансирани дружества.

"Тези връзки съществуват. Не знаех в подробности, но видях по един от каналите, че един от големите заеми реално се държи от човек, който е адвокат на Румен Гайтански. Един човек винаги може да сложи друг за представляващ, въпросът е кой взима решенията. Правилата трябва да са такива, че независимо кой какъв е, без значение кой стои зад тези фирми, такъв тип експозиции да не може да се дават", коментира Кирил Петков.

Затова ще има и промяна в устава на ББР, за да не може да отпуска повече от 5 млн. лв. кредит на една фирма.

Другият "слон" в Министерството на икономиката  е Държавната консолидационна компания, припомни министърът и разказа за решение да се строи сграда от 90 хил. квадратни метра, за държавната администрация.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?