Министър Попова: Брокерите в съдебната система са най-опасни

Министър Попова: Брокерите в съдебната система са най-опасни
Министърът на правосъдието Маргарита Попова посочи политическите и професионалните брокери като най-голямата беда за съдебната система. Под втората категория тя визира магистрати, назначени за административни ръководители на съдилища и прокуратури. Именно борбата с този тип брокери бил най-големият приоритет на Попова.

Изявлението си тя направи в четвъртък на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) по повод избора на шеф на търговската колегия на Софийския градски съд (СГС). Единственият кандидат Геника Михайлова е предложение на председателя на СГС Георги Колев.

Магистратите от търговската колегия в съда обаче са написали писмо до ВСС, в което изразяват несъгласието си с евентуалния избор на Михайлова. Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев коментира, че напрежението в СГС е голямо, тъй като съдиите са писали директно на ВСС, а не са се обърнали към административния си ръководител.

Въпреки това висшите магистрати гласуваха кандидатурата на Михайлова, но гласовете не стигнаха, за да бъде назначена.

ВСС освен това отложи четири назначения за началници в съдебната система. Назначенията за председател на Окръжния съд в Благоевград, за председател на Окръжния съд в Шумен, за окръжен прокурор на Плевен и за председател на Районния съд в Шумен остават за следващите заседания.

Бе решено да бъде проверена ситуацията в Окръжния съд в Благоевград, тъй като имало сигнали за това, че царяло напрежение сред местните магистрати.

Временна комисия ще посети Окръжния съд и до 8 януари трябва да е готова с проверката по сигналите, които касаят моралното поведение на сегашния председател Красимир Аршинков, който кандидатства за втори мандат.

Стана ясно, че в Благоевградския съдебен регион се повтаря брокерска схема по тертип "Красьо Черния", но местният "кадровик" е с прякор Баджанака. Той се проверява от парламентарната комисия за борба с корупцията.

ВСС отложи и гласуването за председател на Окръжния съд в Шумен, тъй като срещу един от кандидатите - Тодор Тодоров, има образувано дисциплинарно производство заради скандала "Красьо". Назначенията за Плевен и също бяха отложени заради дисциплинарни производства.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?