Министър Попова: По случая с децата от Асеновград спазихме закона

Министър Попова: По случая с децата от Асеновград спазихме закона

Съдебният изпълнител, който е отнел седемгодишния Павел от баща му Тодор Василев, е действал компетентно, заяви в петък министърът на правосъдието Маргарита Попова по повод разигралия се преди ден нов екшън в Асеновград.

Момчето, което бе взето от баща си по време на полицейска акция край Пловдив, вече е в Полша. То е предадено на бившата съпруга на Василев - полякинята Барбара, която успя да вземе дъщеря си Николета преди няколко месеца отново след грозни и травмиращи децата сцени.

По случая с децата от Асеновград "ние решихме да изпълним съдебно решение на правен акт като понесем негативите от реакциите на гражданите", коментира в петък министър Попова.

Имахме два избора – или да се скрием зад емоциите и да погазим закона и Хагската конвенция, или да спазим съдебно решение, допълни тя.

Попова отбеляза, че в четвъртък е приключило изпълнението на производството за връщане на децата при майка им след решение за това на Софийския градски съд, потвърдено от Софийския апелативен съд.

От правна гледна точка случаят е ясен - има влязло в сила съдебно решение, което трябва да бъде изпълнено, заключи Попова.

Тя обясни още, че уважава "емоционалните реакции на българските граждани, които имат съмнение в правотата на техните действия, но попита ако утре бъде отказано да се върнат деца в България чрез погазване на закона, как трябва да се реагира".

Зам.-министърът на правосъдието Даниела Машева съобщи, че за 2008 г. по Хагската конвенция по подобни случаи има 43 молби в България. От тях страната ни е помолена да върне деца в 15 случая, а е подала молби до други държави в 28 случая.

От януари до юли т. г. подобни молби са 25, от които България е помолила да бъдат върнати деца по 14 случая, а молбите до българските власти са 11.

В България са върнати пет деца за тази година, от които три са от Франция, едно от САЩ и едно от Австрия.

Директорът на Държавната агенция за закрила на детето Христо Монов каза, че работата на ресорния отдел е била в посока да убеди родителите, че децата не са начин за уреждане на техните взаимоотношения.

Бащата направил запис на отвеждането на малкия Павел

Бащата Тодор Василев отново обвини българските власти, че "отвеждането на децата му е противозаконно".

"Нека министърът на правосъдието г-жа Попова не се оправдава с Хагската конвенция. В конвенцията пише – ако връщането на децата застрашава тяхното психическо и физическо здраве, молената държава прави отказ децата да бъдат върнати. Децата бяха напълно адаптирани в България", коментира в петък той.

Василев допълни, че и новата власт трябва да защитава правата на всички български граждани."Ние плащаме данъци и всеки български гражданин издържа тези правителства. Те са длъжни да защитават правата ни, а не да са подкупни и да изпълняват решения отгоре", каза той

Василев съобщи, че притежава видеозапис, който показва, че отвеждането и на Павел е станало насилствено. "Записът е в телефона ми. Искам пак да видят как това става според Хагската конвенция, според всичките спогодби на България, която е най-независимата държава в ЕС. От нея нищо не зависи", заяви той.

Споделяне

Още от България