Министър предложи инкриминиране на насилието над учители

Професионално колежанско образование може да бъде въведено и у нас

Просветният министър Тодор Танев, сн. БГНЕС

Инкриминиране на физическите и словесни посегателства срещу учителите, предложи министърът на образованието проф. Тодор Танев при представянето в понеделник на предстоящите реформи в образователната система.

Според него насилието и неуважението са сред основните проблеми и в училище, а за дрогата се говорело все по-малко. Затова Министерството на образованието и науката ще работи заедно с Министерството на вътрешните работи за преодоляването на тези проблеми. "Полицай зад всяко дете и във всяко училище няма да сложим, а говорим за атаки срещу даден район на всички възможни сили на МВР, които да въздържат всички, които търгуват с дрога", коментира министърът и добави, че най-голям проблеми били синтетичните и евтините наркотици.

Танев обяви още, че министерството ще предложи сериозно преструктуриране на образователната система. По думите му в сега съществуващата образователна система, разделена на училищно и висше образование не работи добре и "има вакуум на връзки, както с производството, така и между образованието и науката". Ще бъде въведено колежанско образование, което да дава и професионална диплома.

"Първата степен ще бъде предучилищното и училищното образование, а втората – колежанското", обясни Танев. Колежанското образование ще е вид професионално обучение и ще се регламентира със Закона за професионалното образование. Според Танев подобно образование имало в Австрия, Швейцария, Германия, Великобритания. У нас то ще може да се получава след завършено средно образование, а обучението ще е "с елементи на висшето образование".

Ако обучението в колежите продължава две години, завършилите ги ще получават майсторска диплома. "Получилите тази диплома могат, когато искат, да продължат още една година в същия колеж, за да получат колежанско образование за специалист", обясни Танев и добави: "Същите хора ще могат да продължат, когато поискат, и във висшето образование, но с малко доучване, и ще могат да кандидатстват - след като са получили бакалавърската степен - и в магистърска степен". От думите му стана ясно, че изпитите през последната година в колежа ще се признават, ако младежите решат да продължат в университет. Това ще става без изпит и няма да е нужно да изкарат целия курс на обучение, за да вземат диплома за бакалавър.

И в момента у нас съществуват колежи, в които обучението продължава 3 години, а завършилите ги получават диплома за "професионален бакалавър". Тя не е равностойна на бакалавърската степен, получавана в университети и с нея не може да се кандидатства за магистър. Преди години колежите замениха т. нар. полувисши училища.

Танев съобщи, че се планира да бъдат апробиран в Северозападния район на страната два интегрални колежа, които ще са нови структури.

Третата степен в новата образователна система ще е за висшето образование. То обаче също ще бъде променено, тъй като структурата му била "много закостеняла". Основната предложена промяна е и департаментите да са част от основната структура на висшите училища заедно с факултетите. "Еманципация на специалността е необходима, това не е някакво наше хрумване, така са структурирани университетите Харвард и Оксфорд", коментира министърът.

Четвъртата степен на образованието ще са центровете за върхови постижения или клъстерите. "В един такъв клъстер може да участват "структурни единици на висши учебни заведения", както частни или държавни изследователски звена (институти на БАН) и дадено производство", обясни Танев. Подобни структури съществували във Франция.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?