Министър-председателката на Нова Зеландия роди и си взе 6 седмици отпуск

Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардън роди първото си дете – момиченце, което тежи 3.31 кг. Така тя става втората в историята жена начело на държавата си, която ражда по време на мандата. Първата беше министър-председателката на Пакистан Беназир Бхуто, родила дъщеря през 1990 г.

37-годишната Джасинда Ардън е най-младият премиер на Нова Зеландия от 1856 г. насам.

Тя е родила в четвъртък рано сутринта в болницата в Оуклънд четири дни преди термина.

Ардън вече е в отпуск по майчинство, който ще трае 6 седмици. През това време задълженията ѝ ще изпълнява вицепремиерът Уинстън Питърс. Ардън обеща да не изпуска нещата от контрол и да работи с правителствени документи у дома.

Джасинда Ардън съобщи новината за раждането в социалните медии.

"Добре дошла в нашето село, мъниче", написа тя.


Ардън допълни, че се чувства късметлийка и благодари на медицинския екип. Ардън помести снимка в Инстаграм и коментира, че тя и партньорът ѝ сега изпитват същите чувства, както и останалите хора, когато за пръв път стават родители, както и че благодари за топлотата и пожеланията, отправени ѝ от много хора.

След като се разбра, че Ардън е станала майка, заваляха пожелания и от нейни колеги политици.

Джасинда Ардън е лидер на Лейбъристката партия, която на изборите през септември 2017 г. получи 46 места в парламента и увеличи представителството си с 14 депутати, отбелязва Би Би Си.

През октомври 2017 г. Ардън стана най-младата жена в света, избрана за министър-председател. Тя е третата жена премиер в историята на Нова Зеландия след Джени Шипли (1997-1999) и Хелън Кларк (1999-2008).

Ардън обяви в края на януари т.г., че е бременна и заедно с партньора ѝ Кларк Гейфърд очакват дете през юни.

"Аз не съм първата работеща жена, която има дете. Много са правили това преди мен", каза Ардън в интервю пред новозеланското радио.

Бившата премиерка Хелън Кларк честити на Ардън и заяви, че нейното раждане е хубав пример за младите хора в страната. Джасинда се справя забележително, отбеляза Кларк и допълни, че Ардън се справя чудесно, Нова Зеландия също. "Мисля, че като страна показваме голяма зрялост с това", каза Хелън Кларък.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?