В деня на критичния доклад на ЕК за напредъка на България

Министър Рашидов пробутва вампири на музеите по света, не му ги искат

Правителството се отдава на шеги и закачки, докато Брюксел ни кастри

Министър Рашидов пробутва вампири на музеите по света, не му ги искат

В шеги и закачки минава значителна част от редовното заседание на правителството в сряда - денят, в който Брюксел публикува силно критичен мониторингов доклад за състоянието на правосъдната система и вътрешния ред в България. Това става ясно от стенограмата на заседанието, публикувана в петък.

Остроумната дискусия тръгва от реплика на премиера Бойко Борисов към министъра на културата Вежди Рашидов, че “живот и здраве, на 30 август президентът Барозу потвърди идване, така че и Археологичният музей трябва да е готов дотогава, Вежди”.

Вежди Рашидов почва да докладва: “За Ларгото за 25 август, за когато говорихме, ще бъде почти готова – в готов вид първият етап от Ларгото, като в същото време правим настилка и подходи към археологията и стъклени преграждения, които ще бъдат доста любопитни".

Нататък Рашидов рисува прекрасна картина: "За всеки зрител ще има свободен достъп, докато археолозите работят. То е също една атракция и би могла да бъде наистина и туристическа атракция, както е “Фамилия Саграда” в Барселона (прочутата катедрала с архитект Антонио Гауди - бел. ред.). До днес се прави църквата и това е част от атракцията. Хората ще имат свободен достъп до археологията през стъкла и ще могат да гледат наистина процесите. Така че за 25 август ще бъдем готови да покажем и процесите на ларгото, както и “Света София”, казва министърът на културата Вежди Рашидов.

“Давай, защото Дянков и Божидар Димитров дръпнаха пред нас, гледам, сега и Росен Плевнелиев и той по Созопол обикаля по разкопките. Конкуренцията ни става много голяма", отвръща в същия тон Бойко Борисов.

Тук министърът на културата намира за удачно да се похвали за небивалия интерес по света за българските древни съкровища.

“Господин премиер, малко ще ви обезпокоя с това, че в момента никога не е имало такъв бум на искания на български изложби в света", вмъква се удачно в темата Рашидов. "В момента имам разговор с принца на Монако заради държавните гаранции – искат тракийските съкровища. Тази есен в Чехия ще бъдат представени тракийските съкровища, в 2014 г. – в Лувъра. В Йерусалим от музея се обадиха и искат тракийските съкровища. Миналия ден Китай пожелаха също тракийските съкровища", обяснява културният министър как музеите по света се бият за нашите съкровища.

"Предложих им вампири, за съжаление, не желаят. Явно това е български патент, но ще работим и в тая посока”, въздъхва министърът, а думите му вероятно срещат дружния смях на министрите (не е отбелязано в стенограмата, но не може да е било другояче).

Борисов се намесва сред веселата атмосфера: “В рамките на шегите, с които разведрявам обстановката, вчера президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие (Сума Чакрабарти – бел. ред.), който е работил дълго време в Лондон и за английското правителство, баща му е археолог, историк и доста ерудиран човек, който много е искал да тръгне и той по неговия път, но сега като разбрал, че идвал в България, му казал: Те там с финансите във ФОРБС пишат, че са добри, иди да видиш разкопките в София, защото казват, че са уникални. И вчера го заведохме да види и пред ЦУМ археологичния музей, и на катакомбите и днес Дянков ще му е екскурзовод заедно с Плевнелиев да видят там малко и от тези неща, така че наред с интегралния проект на Бургас ще може да каже и на баща си какво сме открили в България. Спряхме да говорим за полиция, само за култура”.

Тук разговорката между министрите минава към по-абстрактни теми, намесват се Господ, Библията, духът и материята.

“В рамките на шегата, господин премиер, дори Библията започва с дух и материя. Разбира се, тук ще похваля Влади Горанов (зам.-министър на финансите – бел.ред.), защото самата Библия преди Господ да вдъхне живот, първата професия е била скулптор – първо е сътворил човека от кал, знаете добре", започва философски откровения Рашидов.

"По-късно словото е началото, след като му вдъхва живот. Винаги започва така: дух и материя. Материята е икономиката, икономическата част и финансите, разбира се, основно в лицето на господин Горанов и духа, който е земеделие на културите и образованието. Това е ресорът, който управляваме”, малко завъртяно продължава Рашидов.

Тук премиерът слага край на шегите с думите: “Добре, това беше време за реклама”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?