Министър Рашидов: Законът за бюджета противоречи на този за българското кино

Протестът на 29-ия фестивал на българския игрален филм "Златна роза" срещу намаляването на парите за кино продължава с черни ленти, дарени от варненски обреден дом. Възможно е кинематографистите да откажат да получат наградите, присъдени на техните филми.

След безпрецедентния скандал, с който ще се запомни откриването на фестивала, министърът на културата Вежди Рашидов излезе в понеделник с официална позиция.

Той обяви, че е длъжен да спази Закона за филмовата индустрия и затова в проектобюджета на министерството за 2011 г. е поискал 17.7 милиона лева за финансиране на българското кино.

Средствата за кино са намалени, както са намалени и сумите за редица други звена на Министерството на културата, посочва Рашидов.

Той съобщава, че е поискал бюджетът на културата за 2011 г. да бъде поне 128 милиона лева и допълва, че е защитил аргументирано тази позиция на заседанието на правителството на 29 септември. В проектозакона за бюджета обаче средствата за култура са 94 милиона лева.

Ако парламентът утвърди тази сума, а не поисканите от нас поне 128 милиона лева, това ще означава не само да не бъде изпълнен Законът за киното, но и да лишим останалите звена към министерството от средства за дейността им, посочва министърът на културата.

Вежди Рашидов заявява, че е силно разтревожен, защото като министър не може да вземе нито от парите на театрите, които едва им стигат за заплати, нито от парите на училищата по изкуствата, нито от средствата за археология, реставрация и консервация, нито от музеите и галериите, и да ги даде на киното. Това нито ще бъде редно, нито ще бъде справедливо, изтъква Вежди Рашидов.

Според критика Иво Драганов отказът накинотворците от награди може да е защитана каузи - и Марлон Брандо е отказвал награди заради това.

"Протестът има значение не толкова заради липсата на пари за кино, а защото се опира до цивилизационен избор - на карта е поставено културното оцеляване на нацията. Първото практическо измерение на протеста трябва да е искане задължението на БНТ да субсидира български филми според Закона за радио и телевизия да се отнася и за частните телевизии," посочи Драганов.

Споделяне

Още по темата

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?