Министър се чуди защо кмет иска да гладува за градската опера, вместо да й помогне

Министърът на културата Вежди Рашидов изрази недоумението си от изблика на пловдивския кмет Славчо Атанасов, който се закани да "гладува за Пловдивската опера".

Операта в града е сред онези културни институции, които министерството предвижда да закрие в замислената реформа в сферата на сценичните изкуства. В защита на театъра са обявиха представители на обществеността в Пловдив, щатният състав се закани да обяви гладна стачка, а кметът Атанасов побърза да заяви, че ще се присъедини към стачката.

"Никому не прави чест подобно популистко поведение, целящо извличане на политически дивиденти и изнудване на държавата," заяви Рашидов, цитиран от пресслужбата на министерството.

"Община Пловдив дава едва един процент от общата сума за издръжката на Оперно-филхармоничното дружество (ОФД) в града, което са само 25 хиляди лева. А държавата в лицето на Министерството на културата дава 2 100 000 лева годишно. За шестте месеца на тази година дружеството има 45 представления с 6682 зрители и 50 хиляди лева приходи. Държавата субсидира с 217 лева всеки билет, продаден за спектакъл", продължава министърът.

"Бих искал да припомня на г-н Славчо Атанасов, че издръжката на ОФД - Пловдив е за сметка на всички български данъкоплатци," отбелязва Рашидов.

Той изразява убеждението си, че е по-достойно истински загриженият за културата кмет отдавна да е построил подходяща сцена за оперни спектакли и да е поел своя дял от издръжката на културния институт, което надхвърля 25 хиляди лева".

"Всичко останало е политически популизъм", казва още Рашидов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?